Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Fuad Subašić – prvi prevodilac Buharijinog Sahiha na bosanski jezik

Fuad Subašić – prvi prevodilac Buharijinog Sahiha na bosanski jezik

Prije 30 godina na ahiret preselio prvi prevodilac Buharijine zbrike hadisa na bosanski jezik

 Primjer rada, učenosti i pobožnosti

Hafiz Fuad efendija Subašić preselio je na ahiret 1985. godine, u oči dvadeset i sedme noći mjeseca ramazana

Rodio se 1921. godine i za 64 godine dunjalučkog života Fuad efendija je uradio mnogo na polju nauke i rada sa muslimanima tadašnje Jugoslavije. Između ostalog, hafiz Fuad Subašić prvi je poznati prevodilac Buharijine zbirke hadisa na bosanski jezik. Koliko danas malo (ne) znamo o ovom vrsnom bošnjačkom alimu, govori o nama i našoj (sp)osobnosti pamćenja i zaborava.

Hafiz Fuad Subašić rođen je u selu Biljani kod Ključa. 1941. godine završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i cijeli svoj život proveo je kao imam, muallim i hatib. Na Humanističkom odsjeku Filozofskog fakulteta u Sarajevu u grupi za arapski jezik i književnost i turski jezik diplomirao je 1960. godine. 1964. godine postao je hafiz Plemenitog Kur'ana.  Kao imam, službovao je u Bužimu i Zenici.

Šest puta je obavio hadž. Njegova porodica i džematlije znali su ga kao alima koji se trudio da prenese stečena znanja i iskustva koja rado prepričavaju. „Živio je skromno u pobožnosti i ibadetu“ kako to navodi Ishak ef. Sedić u bilješci o piscu u djelu „1001 hadis – Bin bir hadis“.  Zbog svojih stavova bio je i zatvaran od strane vlasti tadašnje Jugoslavije.

1952. godine na bosanski jezik prevodi djelo „Bin Bir Hadis“ ili „Hiljadu i jedan hadis“ autora Mehmeda Arifa koji kaže da je sve hadise osim jednog uzeo iz hadiske zbirke „El-džami'u ssagir“ od Imama Sujutija (u Bužimu 1991. godine, Mirsad ef. Sedić uređuje prvo izdanje).  Dvadeset godina kasnije, 1972. godine hafiz Fuad završava i prijevod „Sahiha“ Imama Buharija koji još nije objavljen, a na kojem je intenzivno radio pet godina.

„Primjer rada, učenosti i pobožnosti hafiz Fuad ef. Subašića ostaje kao uzor koji je teško dostići“, napisao je Ishak ef. Sedić 1990. godine . I zaista jeste, hafiz Fuad, Allah mu smilovao, svojim životom, radom i djelom ibret je i podsjetnik svima nama da Uzvišeni Allah ostavlja spomen na one koji Ga spominju za ovog kratkog života i koji žrtvuju sve u radu za Allahovu vjeru. 

Za Akos.ba piše: Dželil Nesimović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top