Kupujmo domaće i halalVijesti iz svijeta

Francuski ultimatum halal marketu: Prodajite alkohol i svinjetinu ili ćemo vas zatvoriti

Halal supermarketu u predgrađu Pariza lokalne vlasti su kazale da mora početi prodavati alkohol i svinjetinu inače će biti zatvoren. Mini-marketu Good Price u Colombesu lokalne stambene vlasti, koje iznajmljuju svoje prostorije, su kazale da ne slijedi uvjete o najmu koji propisuju da trgovina mora djelovati kao ‘opća trgovina’.

Vlasti tvrde da svi članovi lokalne zajednice nisu ispravno usluženi ukoliko nema alkohola i svinjskih proizvoda u radnji Good Price.

“Gradonačelnica Colombesa, Nicole Goueta, je sama tamo otišla i zatražila od vlasnika da preinači asortiman proizvoda dodavanjem alkohola i mesa koje nije halal”, kazao je šef kabineta gradonačelnice Jerome Besnard za The Telegraph.

On kaže da su se mještani, naročito stariji stanovnici, žalili da ne mogu više dobiti cijeli niz proizvoda u Good Price te da moraju ići u udaljenije radnje kako bi obavili svoju kupovinu.

“Mi želimo društvenu mješavinu. Mi ne želimo područje koje samo muslimansko ili bilo koje područje gdje nema muslimana”, kazao je Besnard dodajući da bi reakcija grada bila ista da je košer trgovina otvorena na tom mjestu.

Stambene vlasti Colombesa tvrde da trgovina krši francuske republikanske principe stavljajući prioritet na određenu grupu unutar društva umjesto usluživanja svih kategorija.

Sulejman Jalčin, koji vodi radnju, kaže da nude robu na zahtjev njihovih kupaca u ovom području.
“To je posao”, kazao je Jalčin.

“Pogledam oko sebe i usmjerim se na ono što vidim. U ugovoru o zakupu stoji ‘opća trgovina namirnicama i srodnim djelatnostima’, ali sve ovisi o tome kako tumačite ‘srodne djelatnosti’”, kazao je on za novine Le Parisien.
On je već unajmio advokata za borbu protiv vlasti koje namjeravaju da ga izbace, a slučaj će se naći pred sudom u oktobru mjesecu.

IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button