Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Forum CNS-a: Iskušenja vremena i odgovornost historičara – mr. Ramiza Smajić

Forum CNS-a: Iskušenja vremena i odgovornost historičara – mr. Ramiza Smajić

U prostorijama Centra za napredne studije (CNS) organizirana je diskusija u sklopu redovnih foruma Centra i Balmeda na temu Iskušenja vremena i odgovornost historičara. Uvodničar i autor istoimene studije bila je mr. Ramiza Smajić, viši stručni saradnik u Institutu za istoriju u Sarajevu.

U svom izlaganju mr. Smajić je, između ostalog, istakla i sljedeće:

• Historiografija je grana kulture koju mnogi smatraju najodgovornijom za razvoj društva, a bosanski prostor i bosansko društvo su paradigma realizacije duha vremena u kojem se u potpunosti prepoznaje odgovornost historičara. Iako je, dijahrono gledajući na događanja potaknuta političkim porukama istaknutih balkanskih naučnika, očito da više nisu u pitanju pojedinci, nego cijela mašinerija, u ovom radu su odabrani likovi koji su u svojim radovima posebno suspendirali pravila historijskog dokaza. Sve su to historičari koji su skoro cjelokupnim opusom ocrtavali duhovnu matricu negiranja identiteta cijelih naroda, posebno bošnjačkog.

• Ono što se nameće nakon svega jeste složeno pitanje kako je bilo moguće godinama opstruirati rad na historiji BiH i Enciklopedijskom separatu BiH, suprotstavljati se uvođenju predmeta Historija BiH na Filozofskom fakultetu, a pri tom, uz sve prateće privilegije napredovati u karijeri, stjecati najveća univerzitetska i akademska zvanja, dobijati najveća republička i naučna priznanja?

• Ono gdje se može naglasiti posebnost jeste činjenica da se manipuliše nerelevantnim izvorima pretežno od izvanbosanske strane, kao i to da se pretežno Bošnjacima nameće dokazivanje vlastitog identiteta.

• Pored svih aspekata pitanja prisutnosti radova naših historičara u regionu i šire, stalan znak upitnika je i na diskontinuitetu bosanske historiografije sa modernim stremljenjima u pogledu odabira tematskih okvira istraživanja. Danas imamo kategoriju inostranih naučnika koji za svoje magistarske i doktorske radnje obrađuju određene segmente bosanskohercegovačke historije, ali je vrlo teško među našim naučnicima naći nekoga ko, npr., prijavljuje projekat iz historije Kosova, Slovenije itd.

• I sami autori su često sujetni, ali i subjektivnog uklona, krajnje retantivni, ne libeći se da „navode vodu na svoj mlin“, previđajući svjesno jedne argumente i naglašavajući druge. Takva praksa, nažalost, briše egzaktnost sa lica historije u cjelini i ona postaje nauka interpretacije. Ali, pošto je historija “dublje gledano, egzaktno promatranje, istraživanje i analiziranje bića i njihovih načela, nauka o suštini događaja,” svi koji se bavimo njom imamo odgovornost pravog prilaza.

Kompletan rad možete preuzeti OVDJE.

cns.ba 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top