fbpx
Vijesti iz svijeta

Fondacije Maarif i Diyanet potpisale protokol o saradnji

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i jedan od čelnika Fondacije Diyanet (TDV) Ali Erbas i predsjednik Turske Fondacije Maarif (TMV) Birol Akgun potpisali su sporazum o saradnji u oblastima kulture i obrazovanja te borbe protiv struktura koje zloupotrebljavaju vjeru, među kojima je teroristička organizacija Fetullahci (FETO).

Ceremonija potpisivanja protokola održana je u Ankari, a Erbas je tom prilikom kazao kako Uprava za vjerske poslove svake godine u Turskoj i inostranstvu organizira konferencije s fokusom na vjerske teme, a posebnu pažnju pridaje borbi protiv organizacija koje zloupotrebljavaju vjeru, uključujući i FETO.

Pohvalio je napore koje TMV ulaže na polju obrazovanja van granica Turske i smatra da je u okviru saradnje potrebno ljudima na ispravan način prenijeti znanja o vjerskim pitanjima, kako u Turskoj tako i van nje i spriječiti širenje islamofobije.

Erbas je podsjetio kako su ovi napori intenzivirani nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, 15. jula 2016.

“TDV i TMV će ujediniti snage kako bi pružili obrazovanje djeci svih ljudi, kako u zemlji, tako i van nje”, rekao je Erbas.

Akgun je izjavio kako Turska ima nekoliko institucija koje djeluju na različitim poljima, a da su među istaknutijima Diyanet i TDV.

Ovim protokolom namjeravaju podijeliti iskustva i informacije u poljima djelovanja i tako vrijednosti koje predstavljaju podići na viši nivo.

“Najefikasniji način borbe protiv FETO-a i sličnih organizacija jeste neostavljanje prostora za njihovo djelovanje. To što institucije poput nas nisu bile dovoljno jake, možda je jedan od razloga dosadašnjeg rasta tih struktura. Ovom saradnjom ćemo ispravnim kanalima i metodama prenositi poruke potrebne ljudima i u inostranstvu predstavljati vrijednosti za koje se Turska zalaže”, pojasnio je Akgun.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button