Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Fondacija „Selamet“ iz Holandije osigurala stipendije za studente i učenike iz BiH i Sandžaka

Fondacija „Selamet“ iz Holandije osigurala stipendije za studente i učenike iz BiH i Sandžaka

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu predstavnici Fondacije „Selamet“ iz Holandije uručili su u petak 16. decembra 2016. godine 27 stipendija učenicima i studentima iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Za deset učenika osigurani su jednokratni iznosi od 250, a za sedamnaest studenata po 400 eura. Stipendije je uručila predsjednica Fondacije Majda Rustemagić, koja je doputovala iz Amsterdama u Sarajevo, kako bi se sastala sa stipendistima i prenijela im poruke donatora. Tom prilikom ona je kazala:

-Islamska zajednica Holandije, džematlije i pojedinačni donatori iz Holandije i Luksemburga donirali su i ove godine sredstva kojima želimo stipendirati vrijedne i nadarene učenike i studente, kojima je potrebna određena materijalna podrška. Sve naše stipendiste smo pozvali da dođu iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Sandžaka kako bismo im prenijeli poruku od naših ljudi koji žive u Holandiji i Luksemburgu. Mi smo odlučili da investiramo u mlade ljude, jer vjerujemo da oni mogu svojim radom, patriotizmom i vjerom doprinijeti očuvanju i razvoju Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Naši donatori su porijeklom upravo sa tih prostora i stoga smo željeli da i stipendije budu raspoređene ravnopravno u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, kazala je Majda Rustemagić. Ona je pozvala stipendiste da se svojim učenjem, predanim radom, rezultatima i jakim karakterom, izbore za stipendije i naredne godine.

Potpredsjednik ove fondacije Ibrahim Majlović kazao je da se na javni poziv za stipendiranje javilo 700 učenika i studenata:

-Na nama je bio težak zadatak da od tolikog broja prijavljenih izaberemo „samo“ 27 stipendista. U ime stipendista i fondacije zahvaljujemo se našim donatorima, koji su se odlučili da na ovaj način daju dug svojoj Domovini. Uvjereni smo da će đaci i studenti biti na visini zadatka i da će opravdati povjerenje. Mi u njima vidimo predvodnike nove generacije koja će izgraditi bolju i stabilniju Bosnu i Hercegovinu i bolji Sandžak. Zato smatramo da je naš napor važna investicija u našu budućnost, zaključio je Majlović.

BMG

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top