Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Fondacija Maarif: U toku rekonstrukcija i opremanje kampusa školskog centra na Mojmilu

Fondacija Maarif: U toku rekonstrukcija i opremanje kampusa školskog centra na Mojmilu

Koordinator Fondacije Maarif za Balkan Salih Sagir istakao je kako je Fondacija od svog osnivanja otvorila predstavništva u 34 zemlje svijeta, te osnovala 108 škola, te kako je otvaranjem predstavništva u BiH, namjera je dati doprinos u razvijanju obrazovnog sistema BiH
 Nakon što je sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH potpisan Ugovor o iznajmljivanju objekata u nekadašnjem kampusu školskog centra na Mojmilu za potrebe predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, turska Fondacija Maarif počela je vršiti rekonstrukciju i opremanje objekata po vrhunskim standardima, čime Kanton Sarajevo u naredne školske godine postaje bogatiji za jedan moderan školski centar, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Fondacija Maarif osnovana je u junu 2016. godine od strane Vlade Republike Turske, a jedan od njenih glavnih ciljeva je osnivanje obrazovnih ustanova i promocija civilizacijskih vrijednosti u svijetu.

Koordinator Fondacije Maarif za Balkan Salih Sagir istakao je kako je Fondacija od svog osnivanja otvorila predstavništva u 34 zemlje svijeta, te osnovala 108 škola.

“Otvaranjem predstavništva u BiH, namjera je dati doprinos u razvijanju obrazovnog sistema ove zemlje. Jedan ovakav školski centar u kojem su tri nivoa obrazovanja po visokim standardima, sa kvalitetnim nastavnim i stručnim kadrom i modernom opremom sigurno će doprinjeti stvaranju snažnih obrazovnih temelja budućih generacija“, kazao je Sagir.

Dodao je kako je tender za odabir izvođača okončan i da radovi na rekonstrukciji objekata počinju, a oprema za kabinete i sve nastavne aktivnosti je naručena.

Iz Maarifa također, navode kako sa zahtjevi za osnivanje predškolske ustanove, osnovne i srednje škole Maarif podnešeni, a elaborati su već dobili pozitivno mišljenje stručne komisije pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS. Procedura do konačne registracije još traje, no očekuje se da će vrata škola u školskoj 2018/19. godini biti otvorena za učenike i da će prazni kampus školskog centra na Mojmilu ponovo služiti svojoj namjeni.

Savjetnik za obrazovanje Fondacije Maarif u BiH Sanel Mušović ističe da Fondacija planira osigurati stipendije za nadarenu djecu, finansijsku podršku za djecu slabog imovinskog stanja, a ni djeci sa posebnim potrebama neće izostati podrška.

“Koristeći savremenu tehnologiju i opremu, nove metode edukacije , uz kvalitetnu podršku domaćeg stručnog nastavnog kadra,  kroz kreativne umjetničke radionice, brojne vannastavne aktinosti, te izvođenjem nastave na bosanskom, engleskom i turskom jeziku po Nastavnom planu i programu KS, Maarif obrazovne institucije će vrlo brzo postati prepoznatljive po svom kvalitetu  obrazovanja  ne samo u Sarajevu, nego ubrzo i u drugim gradovima BiH“, poručio je Mušović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top