Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Fondacija Maarif u kompleksu Gazzaz osniva obrazovne institucije

Fondacija Maarif u kompleksu Gazzaz osniva obrazovne institucije

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i koordinator Regionalnog centra za Balkan turske Fondacije Maarif Salih Sagir, potpisali su u Sarajevu Sporazum o iznajmljivanju objekata bivšeg kampusa školsko-domskog centra za djecu bez roditeljskog starenja Al-Walidein Gazzaz na Mojmilu, turskoj Fondaciji Maarif za potrebe osnivanja predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, turski ambasador u BiH Haldun Koc, predsjednik Fondacije Maarif Birol Akgun, ali i predstavnici drugih turskih institucija u BiH.

Kavazović je u obraćanju prisutnima rekao da “će danas staviti tintu na hartiju”, kojom će potvrditi opredijeljenost da zajednički učestvuju u ovom velikom poslu.

“To posebno govorim iz razloga što je naša vjera, kultura i civilizacija okrenuta i kalemu i hartiji, i da ćemo s našom braćom iz Maarifa našu bosansku djecu usmjeriti ka izučavanju znanja koje je najvažnije oruđe u rukama ljudi. Želim još jednom naglasiti da je Islamska zajednica opredijeljena, prije svega, da sarađuje sa državnim institucijama Republike Turske”, poručio je Kavazović.

Dodao je da će se s vakufom Maarif pojaviti još jedna zvijezda na bosanskom nebu. Ambasador Koc je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao potpisivanju podsjećajući da je Fondacija Maarif vladina fondacija.

“Da je to Fondacija koja ima namjeru i u BiH ali i u drugim zemljama postaviti temelje novih obrazovnih institucija vjerujući da će i bh. djeca steći svoje obrazovanje u njima”, istakao je Koc.

Osvrnuo se i na 15. juli, pokušaj puča u Turskoj kazavši da sve ono što treba da se i desi u ovim obrazovnim institucijama je nešto iza čega stoji Turska.

“Nakon 15. jula uočili smo posebnu spoznaju, a da to je da je znanje i obrazovanje jako bitno”, kazao je Koc.

Prema riječima predsjednika Fondacije Maarif Birola Akguna, tajna uspjeha Republike Turske je u kvalitetnim i obrazovanim ljudima.

“Brz obzira na sve te neke zahtjevne momente koje smo imali, uvijek smo bili opredijeljeni ka zajedništvu, bratstvu i prijateljstvu. Ovo trebamo vidjeti kao priču naše brige za mlade naraštaje koji dolaze”, kazao je Akgun.

Objekti Gazzaz na Mojmilu su u osnovi Vakuf Huseina Bekira Gazzaza iz Kraljevine Saudijske Arabije namijenjeni su, prema vakufnami, isključivo za obrazovanje, a uvakufljeni 2004. godine.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, izjavio je da će rekonstrukcija objekata iznositi između 515.000 i 530.000 eura, a pretpostavlja se da će školska godina u obnovljenim prostorijama početi 1. septembra naredne godine.

“Danas smo potpisali sporazum o iznajmljivanju objekata Gazzaz turskoj vakufskoj Fondaciji Maarif za potrebe osnivanja predškolskog, osnovnog i srednje školskog obrazovanja u tim objektima. Radi se o četiri objekta, dakle, četiri školske zgrade, sportskoj dvorani i dječijem igralištu koji će biti upotrijebljeni za potrebe odvijanja nastavno-obrazovnog procesa za vrijeme zakupa”, pojasnio je Zajimović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top