Ekonomija

Fondacija BIGMEV – most za ekonomsku saradnju BiH i Turske

Turska ima 70 miliona stanovnika i oko četiri miliona aktivnih firmi

 

Fondacija BIGMEV – Centar za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske uskoro će realizirati medijsku kampanju kojom će ohrabriti proizvodnju kvalitetnih proizvoda u BiH, posebno hrane, radi promocije organski i hemijski čistog prostora u BiH, zapošljavanja i obrade neobrađenog zemljišta, istaknuto je na današnjem Press Workshop organizovanom za novinare profesionalce iz BiH.

Direktor BIGMEV-a za BiH Selmo Cikotić kazao je kako je ovaj način komunikacije sa medijma prisutna u Americi, a po prvi put i u BiH.

“Cijenimo ulogu medija u profiliranju društvene svijesti. Želimo da profesionalcima iz medija od visokih standarda, iskustva i povjerenja damo šansu da od njih učimo. Želimo da proizvodimo veći kvalitet od onoga na koji smo naučili da radimo”, kazao je Cikotić, naglašavajući kako je njihov osnovi cilj prezentacija bh. potencijala i resursa u Turskoj, omogućavanje izvoza bh. proizvoda na tržište Turske i privlačenje investicija iz Turske u BiH.

Cikotić je naglasio da je mentalitet poslovnih ljudi bitno različit u Turskoj i u BiH, te da BIGMEV nastoji da promovira novi odnos prema poslu, odnosno da ne čekamo da nam posao bude dat već da sami stvaramo posao.

Smatra kako je neophodno mijenjati percepciju o uvjetima poslovanja u BiH, jer iz izjava onih koji su već investirali u BiH često čuje da nisu nailazili ni na kakav oblik korupcije, kao i da su pokušavajući investirati u neke druge države nailazili na znatno složenije sisteme.

Generalna sekretarka BIGMEV-a Cenita Kocman kazala je kako na sedmičnoj bazi dovode investitore u BiH, a prije toga se odvoji vrijeme za pripreme i istraživanje prilika u skladu sa interesima firmi.

“Koja općina ponudi najbolje uslove, mi tu uputimo investitora”, kazala je Kocman, nagašavajući kako općine treba da znaju da će dobiti investitore sama ako imaju bolje uslove poslovanja.

Turska ima 70 miliona stanovnika i oko četiri miliona aktivnih firmi, stoga smatra Kocman bh. firme u Turskoj mogu da vide svoju šansu.

“Nije teško ući na tursko tržište ako imate dobar program, viziju i ako imate BIGMEV. Proizvodi Made in BiH imaju prednost u Turskoj i dobar imidž”, kazala je Kocman naglašavajući kako bh. firme mogu u Turskoj nabavljati i sirovine po nižim cijenama od evropskih za isti kvalitet. Što bi značilo da samim tim povećavaju i svoju konkurentnost na tržištu.

Naglasila je i da njihov osnivač, turski biznismen Muzafer Čilek, posluje u 66 zemalja svijeta i tvrdi da mu je u Bosni i Hercegovini najednostavnije poslovati te da je jedino potrebno poštovati zakone.

Projekt- menadžer BIGMEV-a Adis Alagić  govoreći o pozitivnim primjerima realizacije projekata usmjerenih na unaprijeđenje turskih investicija u BiH istakao je da se u pet godina rada nikad nisu susreli s birokratskim problemima te da su registrirali najmanje pet kompanija bez problema s administracijom jer angažiraju iskusne advokate da to obave i sud za najviše četiri dana izda rješenje.

Od pozitivnih primjera turskih investicija Alagić je naveo fabriku za organsku proizvodnju u Ilijašu koja proizvodi salatu za McDonald’s, fabriku tekstila u Stocu koja će biti pokrenuta u naredna dva mjeseca gdje će u prvoj fazi raditi 20 ljudi, a u krajnoj fazi 60 ljudi.

Jedna od aktuelnih turskih investicija je i obnova Hamama u Mostaru, koji će biti završen ove sezone, te investicija u dvije mini centrale na rijeci Kolini….

“Pomogli smo Klas, Vispak, Prevent i FIS da naprave konkretne stvari u Turskoj. Bihaćku Biru smo poslali na 2.000 relevantnih adresa, gdje je šest kompanija iz sektora bijele tehnike iskazalo interes, uz pomoć BIGMEVA izvezen je kesten, maline, meso, a u Ključ i Sanski Most smo doveli najvećeg proizvođača ribe iz Turske”, dodao je Alagić.

Najavljano je da će BIGMEV uskoro sistematizirati svoje iskustvo i pretvoriti ga u preporuku koju će uputiti različitim nivoima vlasti u BiH radi promoviranja stranih investicija, posebno onih iz Turske.

E. Kokor

ekapija.ba

Povezani članci

Back to top button