Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Stipendije > Fond “Bošnjaci“ dodjelio stipendije za 140 učenika i studenata

Fond “Bošnjaci“ dodjelio stipendije za 140 učenika i studenata

Do sada je Fond stipendirao više od 1.700 nadarenih učenika i studenata sa područja cijele BiH među kojima 125 studenata sa zlatnom značkom i zlatnom plaketom, 122 učenika brucoša su učenici generacije, a 14 studenata su hafizi Kur'ana. Ovo na neki način govori o značaju Fonda, kazao je Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci”.

  Svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju učenika i studenata u školskoj/akademskoj 2015/16. godini u organizaciji Fonda “Bošnjaci“ za 140 učenika i studenata održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Fond ove godine stipendira 140 učenika i studenata, od čega je 120 studenata i 20 učenika.

Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci”, kazao je da je svako danas, ko prisustvuje tom događaju, počašćen jer je u društvu najvećih genijalaca u Bosni i Hercegovini, mladih ljudi sa izuzetno velikim prosjekom ostvarenom na najprestižnijim univerzitetima u BiH.

Podsjetio je da je osnivač Fonda rahmetli predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, koji je Fond osnovao 1997. sa osnovnim ciljem zanavljanja kadrova stradalih tokom oružane agresije na BiH.

Kerla je također, podsjetio i na to da je za nepune četiri godine realizovano niz projekata iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture. U želji da unaprijedi rad Fonda i oslobodi ga od bilo kakvih političkih i drugih konotacija rahmetli Alija Izetbegović je 2001. uvakufio postojeću imovinu uz napomenu da se prihodi od ovog vakufa koriste u svrhu obrazovanja, nauke i kulture, a posebno materijalnog pomaganja Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Ovim činom vakif je u svrhu činjenja dobrog djela uvakufljenu imovinu trajno prenio u vlasništvo Fonda “Bošnjaci“. Shodno Izetbegovićevoj želji kod Kantonalnog suda u Sarajevu je izvršena preregistracija Fonda kojom je osnivačka prava nad Fondom preuzela Vakufska direkcija Sarajevo.

“Do sada je Fond stipendirao više od 1.700 nadarenih učenika i studenata sa područja cijele BiH. Među njima je i 125 studenata sa zlatnom značkom i zlatnom plaketom, 122 učenika brucoša su učenici generacije, a 14 studenata su hafizi Kur'ana. Ovo na neki način govori o značaju ovog Fonda”, istakao je Kerla.

Naglasio je da nisu u pitanju samo stipendisti koji imaju poseban rezultat nego se među njima nalazi i veliki broj onih koji su osvojili takmičenja kako na nivou BiH tako i na nekim međunarodnim iz raznih oblasti, matematike, fizike, stranih jezika…

Ove godine su, kako kaže Kerla, raspisali konkurs za dodjelu 142 stipendije, a javilo se 496 aplikanata.

“Osnovni uslov je da student ima prosjek preko osam i da ima lošija materijalna primanja. Znači, u ovoj godini stipendiramo 140 učenika i studenata, od čega je 120 studenata i 20 učenika”, pojasnio je Kerla.

Prema njegovim riječima, prosječna ocjena tih 120 studenata je 9,51.

“Stipendija za učenike iznosi 120 maraka u trajanju od deset mjeseci, a za studente prvog ciklusa studija 150. Istovremeno za studente prvog i drugog ciklusa sa prosječnom ocjenom deset ona iznosi 170 maraka”, naglasio je Kerla.

Važno je, ističe, napomenuti da je značajan dio stipendista asistenti, ali da nemaju obavezu prema Fondu osim što ih kroz ugovore i kontakte pozivaju da afirmišu obrazovanje i nauku, duhovne i tradicionalne vrijednosti Bošnjaka da znanjem i naukom sačuvaju i očuvaju BiH.

Student treće godine na Elektrotehničkom fakultetu Suad Krlašević jedan je od današnjih dobitnika stipendije sa prosjekom deset, a kako je kazao stipendija mu mnogo znači.

“Meni ova stipendija mnogo znači i želio bih da se zahvalim Fondu. Taj novac ću iskoristiti za kupovinu nekih komponenata kako bi mogao praviti svoje neke projekte za fakultet, ali i van fakulteta. Ovo je prvi put da primam ovu stipendiju”, rekao je Suad.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top