Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Stipendije > Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice: Dodijeljeno 176 stipendija za učenike i studente

Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice: Dodijeljeno 176 stipendija za učenike i studente

Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu upriličena svečana dodjela stipendija za učenike i studente iz Fonda Bjetu-l-mal Islamske zajednice. Kako je navedeno iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta, na konkurs za dodjelu stipendije pristiglo je 686 prijava a shodno postavljenim kriterijima odabrano je 176 učenika i studenta kojima su danas i svečano uručene stipendije.

Već četvrtu godinu zaredom Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ realizuje stipendija iz Fonda bejtul-mal sa znatnim povećanjem iznosa sredstava u ovaj Fond za svaku narednu godinu.

„Imajući u vidu važnost i značaj obrazovanja za mladog čovjeka kao i veliki broj prijavljenih kandidata na konkurs nastojali smo da pravično i transparentno izvršimo odabir stipendista“, istakao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Hamed ef. Efendić te dodao:

– Po završetka ovog roka Ured je zaprimio 686 molbi. Prioritet za dodjelu stipendija su imali studenti i učenici sa boljim prosjekom ocjena i oni koji su lošijeg socijalnog statusa, studenti iz višečlanih porodica i oni koji su bez jednog ili oba roditelja ili čiji roditelji nisu zaposleni. Nakon izvršenog bodovanja po ranije uspostavljenim kriterijima, Komisija je odabrala 40 učenika srednjih škola, 22 učenika i studenta sa posebnim potrebama, te 100 studenata sa različitih fakulteta. Također, ugovore je potpisalo i 9 učenika generacije naših medresa u školskoj 2016/17. Ured je dodijelio i 5 stipendija za pobjednike sa IV Takmičenja iz Sire.

Fond za stipendije u ovoj godini iznosi 300.000 KM što je omogućilo da bude dodijeljeno ukupno 176 stipendija, kazao je između ostalog Efendić istakavši pritom da su sva pomenuta sredstva obezbjeđenja iz sredstava prikupljenih od zekata i sadekatu-l-fitra.

Prisutnim stipendistima obratio se dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof.dr. Zuhdija Hasanović:

– Iskreno sam zahvalan i Rijasetu IZ- a koji sve više pažnje poklanja onima kojima je pomoć potrebna,. Zahvalan sam i Uredu za društvenu brigu što evo ovako, na ovaj roditeljski način posvećuju pažnju Vama, mladim ljudima kojima treba ova pomoć i tako Vam omoguće da što je moguće više i sa manje opterećenja posvete se onome što jeste glavni potencijal naše zajednice i društva u kojem živimo a to je znanje, kazao je dekan Hasanović ukazujući na važnost obrazovanja i izgradnje pozitivne ličnosti kroz procese cjeloživotnog obrazovanja.

U ime dobitnika stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal prisutnima se obratio Ahmed Kalajdžić, redovni student na Fakultetu islamskin nauka u Sarajevu i vanredni studenta na Filozofskom fakultetu.

– Dodijeljene stipendije su podstrek svima nama da u našoj lijepoj domovini BiH ostanemo, trudimo se, stičemo znanje i da zajednički, uz Božiju pomoć, gradimo bolju budućnost – istakao je student Ahmed Kalajdžić.

U ime reisu-l-uleme stipendistima se obratio njegov zamjenik mr. Husein ef. Smajić koji je uputio čestitke na dobijenim stipendija te prenio selame reisu-l-uleme Kavazovića, nakon čega se pristupilo svečanom potpisivanju ugovora o stipendiranju.

Podsjećamo da je Ured za društvenu brigu rezultate konkursa objavio krajem decembra 2017. godine a iste možete pronaći ovdje.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top