Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Fojnica: Fabrika namještaja MS&WOOD u prvom kvartalu uvećao izvoz 40 puta

Fojnica: Fabrika namještaja MS&WOOD u prvom kvartalu uvećao izvoz 40 puta

MS&WOOD – primjer uspješne rekonstrukcije            

Bhproizvođač namještaja MS&WOOD u prvom kvartalu uvećao izvoz 40 puta

 

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MS&WOOD („Majstori i Drvo“ – bivša ŽICA), u prvom kvartalu ove godine uvećala je vrijednost izvoza za 40 puta (4000%) u odnosu na isti period lani.

 

 Sarajevo, 22. april 2014. –  Direktor MS&WOOD, mr ekonomskih nauka Muhamed Pilav„MS&WOOD je jedan od primjera uspješne privatizacije u Bosni i Hercegovini, u kojoj je jedna neperspektivna industrija sa krajnje neizvjesnim ishodom uslijed promjena ukupnih prilika na domaćem, ali i svjetskim tržištima, zamijenjena industrijskom proizvodnjom namještaja, po kojoj je naša zemlja prepoznata kao jedna od najkonkurentnijih u svijetu. MS&WOOD je nekada proizvodio eksere, a sada proizvodi stolice i zapošljava više ljudi nego na dan privatizacije, sa unaprijed ugovorenim izvozom od 13 miliona KM u 2014. godini. Samo ove godine ćemo povećati proizvodnju namještaja za 10 puta u odnosu na 2013. godinu, čime će se steći uvjeti za zapošljavanje 100 novih radnika. To je školski primjer uspješnog restruktuiranja firme i u tom pravcu moraju ići i neke druge firme bez obzira na poteškoće koje ih čekaju na tom putu“, ističe direktor kompanije MS&WOOD, Muhamed Pilav. 

U ovoj godini ugovoreni su poslovi za plasman na inozemna tržišta preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja. Riječ je najvećim dijelom o visokokvalitetnoj i cjenovno najviše rangiranoj stolici sa oznakom „Made in B&H“  koja se nalazi u asortimanu najvećih prodajnih lanaca namještaja u svijetu.

U projekat instaliaranja tehnologije za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici do sada je uloženo oko 5 miliona KM, i to investiranjem u savremenu i ekološki čistu tvornicu. Plaće i doprinosi zaposlenih uredno se isplaćuju  i više su za 5 do 10 posto u odnosu na prosjek granske industrije.

                                                               —

MS&WOOD zapošljava preko 200 radnika. Namještaj koji se proizvodi u Fojnici izvozi se u 42 zemlje, na sve kontinente svijeta, i nalazi se u prodaji od Japana, preko zemalja EU, do Sjedinjenih Američkih Država. Sljedeća faza u ostvarenju strateških ciljeva unaprijeđenja poslovanja je prelazak iz koncepta „Made in B&H“ u koncept „Create in B&H“, što podrazumijeva ispunjenje procesa od dizajniranja do izrade gotovih proizvoda, a za što je MS&WOOD već dobio potrebna odobrenje svjetskih kupaca. Jedan od najznačajnijih partnera ove bosanskohercegovačke industrije namještaja je najveći proizvođač i lanac prodavnica namještaja na svijetu, švedska IKEA.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top