Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Foča: Obilježavanje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve

Foča: Obilježavanje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve

 Udruženje žrtava rata Foča 92-95 organizovalo je obilježavanje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve iz ovog grada, ubijene tokom rata od 1992. do 1995. godine. Po prvi put, nakon što je udruženje formirano prije par mjeseci, oni su se okupili na mostu pored KPZ Foča, koji je u ratu bio pretvoren u logor, te bacanjem ruža u rijeku Drinu sjetili se svojih najdražih i sugrađana.

“Hiljade nama dragih, nama najdražih osoba, mučki su ubijane, mučene, silovane, nestale u tim tužnim dešavanjima u Foči od 1992. do 1995. godine. Za neke je to bio rat. Ne, mi kažemo, to je bio genocid i etničko čišćenje Bošnjaka. To potvrđuje i tužna fočanska statistika. Nedužni su ubijani samo zato što su bili Bošnjaci, što su imali čistu vjeru i muslimansko ime”, rekla je Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata Foča 92-95.

Ona je dodala da je Drina najveća grobnica muslimana, a KPD Foča je bio tamnica brojnih, teško zlostavljanih i ubijanih Fočaka, među kojima su i njena braća Halim i Halid i muž Enes.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i predstavnici Muftijstva goraždanskog, predsjedavajući SO Foča Izet Spahić, kao i predstavnici udruženja žrtava rata.

“Danas ovdje govoriti bilo šta je teško. Ono što treba da bude poruka sa ovog mjesta jeste naš trajni zadatak da se sjećamo žrtava genocida u Foči i da tražimo 625 nestalih“, poručio je Spahić.

U Foči je tokom rata ubijeno oko 3.000 civila, među kojima je i 586 žena. Foča je grad koji je postao sinonim za najteže oblike ratnih zločina nad ženama i djevojčicama. I 26 godina nakon rata još uvijek se traga za 625 ubijenih Fočaka. Godišnjica zločina nad civilima Foče biće obilježavana svake prve nedelje u mjesecu augustu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com