Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Foča: 12-godišnja djevojčica silovana devet puta u jednom danu

Foča: 12-godišnja djevojčica silovana devet puta u jednom danu

Na suđenju za zločine počinjene na području Foče, vještak neuropsihijatrije potvrdio je da četiri svjedokinje, inače žrtve silovanja, pate od trajne promjene ličnosti i razorene seksualnosti, te da je sa takvim oštećenjima njihova životna funkcionalnost svakodnevno ugrožena

Senadin Ljubović, vještak neuropsihijatrije, kazao je da je, poslije dugotrajnog razgovora sa svakom svjedokinjom ponaosob, došao do zaključka da njih sve četiri imaju trajne psihičke poremećaje, pate od posttraumatskog sindroma, te zauvijek imaju traumu od višestrukog silovanja.

Kako je objasnio, najveći poremećaj ima oštećena svjedokinja A, koja je u vrijeme silovanja imala 12 godina.

Najpotresnija priča je svjedokinje A, koja je kao dijete bila silovana. Ovaj čin svakako ostavlja trajne posljedice na žrtvu, a kamoli kada vam se to dogodi dok ste dijete. To je jako teško prevazići. Naročito za nekog ko je ovakvu traumu preživio kao dvanaestogodišnjak, i to devet puta u jednom danu”, kazao je vještak Ljubović.

Tužilaštvo BiH tereti Jaska Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine počinio silovanje nad više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bile smještene u sportskoj dvorani “Partizan” u Foči.

U optužnici je navedeno da je Gazdić dolazio u stanove i sportsku dvoranu “Partizan”, gdje su bili zatvoreni civili, te da je u više navrata odvodio ženske osobe, među kojima su bile i maloljetne djevojčice.

Gazdića optužnica tereti da je držao u seksualnom ropstvu jednu maloljetnu žensku osobu, te da je, pod prijetnjom i uz upotrebu oružja, silovao odvedene ženske osobe i omogućio drugim osobama da ih siluju.

Tokom unakrsnog ispitivanja, vještak Ljubović napomenuo je da osobe sa ovakvim traumama pate od poremećaja višestruke ličnosti, ali da u ovom slučaju nije imao dileme u vjerodostojnost njihovih izjava.

Ono što je činjenica jeste da se žrtve ne sjećaju tačno likova koji su ih silovali, ali Vijeću moram naglasiti da je to sasvim normalno i da tu, po pravilu, postoje dvije krajnosti. Žrtve silovanja ili precizno zapamte lice do najsitnijih detalja ili im lik počinioca ostaje nejasan i mutan”, kazao je Ljubović.

U nastavku suđenja pročitan je iskaz koji je M.B. polovinom decembra 2002. godine, tokom provođenja istrage, dala Kantonalnom sudu u Sarajevu. Tužilaštvo je iskaz pročitalo jer je M.B. 2006. godine preminula.

Kako se navodi u iskazu, oštećena M.B. je tokom 1992. godine bila zatočena u Srednjoškolskom centru, te sportskoj dvorani “Partizan” u Foči, odakle je izvođena na silovanje “skoro svake večeri”.

Šest vojnika je znalo odjednom da me siluje. Među nama je bilo odraslih žena, ali i djevojaka koje su bile maloljetne, između 14 i 16 godina. Mene su izvodili mnogi vojnici, ali moju rođaku Emritu izvodio je Jasko Gazdić”, stoji u iskazu koji je pročitan.

Izvor: balkaninsight.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top