Vijesti iz svijeta

Flota za Gazu: Ratni zločin bez kazne

Predugo je pravda izbjegavala palestinski narod, ali vjetar promjena možda dobije na brzini.
 

Piše: Toby Cadman

Tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda u Hagu je odbila otvoriti službenu istragu o izraelskom napadu na brod Mavi Marmara koji se desio 31. maja 2010. godine.

Uprkos tome što je odbila istraživati na temelju „težine zločina“, tužiteljica ICC-a, Fatou Bensouda, priznaje da ovako ponašanje izraelskih snaga predstavlja ratni zločin i da to karakterizira stanje u Gazi kao međunarodni oružani sukob.

Jasno je da će ova odluka dodatno naljutiti izraelsku Vladu. Uprkos tome što oni i dalje insistiraju na tome da oni ne okupiraju Gazu, tužiteljica ICC-a se ne slaže sa tim, te navodi razloge svoje odluke.

To je, naravno, razočaravajuća vijest za one koji traže odgovornost za napad na flotu, ali oni mogu naći utjehu u odluci koja se temelji na broju žrtava, a ne na ponašanju izraelskih vlasti kao okupacijske sile.

Također je prilično jasno da tužiteljica ICC-a postavlja temelje Palestinskoj samoupravi da ratificira Rimski statut ICC-a. Iako je broj žrtava u napadu na flotu možda mali da opravda međunarodnu istragu, boj civilnih žrtava za vrijeme operacije ‘Zaštitni rub’ iznosi više od 2.000.

Flota za Gazu

Prisjetimo se detalja napada na flotu za Gazu. Grupa brodova je 31. maja 2010. godine pokušala doći do Pojasa Gaze, ali su ih pripadnici izraelske vojske napali u međunarodnim vodama i prepriječili im put. Devetero ljudi je ubijeno, a dvadeset ih je ranjeno. Jasno je da prema međunarodnom pravu ovi napadi predstavljaju zločine i to je potvrdila i tužiteljica ICC-a. Do danas, izraelsku Vladu niko nije pozvao na odgovornost. Taj dan je sada možda postao sinonim za izraelsko-palestinski sukob…

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Flota za Gazu: Ratni zločin bez kazne

Povezani članci

Back to top button