Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Firma iz Burse spašava semberijske stočare: Halal meso iz Bijeljine za tržište Turske

Firma iz Burse spašava semberijske stočare: Halal meso iz Bijeljine za tržište Turske

Nakon što su tuzlanska firma Piemonte i kompanija Rakitno iz Posušja završili sa isporukama junećeg mesa u Tursku, objekti bijeljinskog Mesoprodukta su ostali prazni. U međuvremenu je Okružni privredni sud u Bijeljini donio rješenje o ponovnom otvaranju stečaja nad imovinom ovog preduzeća, ali je turska firma Epat Ett iz Burse spasila ovo preduzeće zakupljujući objekte za isporuku mesa koja bi trebala početi u februaru 2016. godine.

Izvoz mesa

Direktor Mesoprodukta Branko Krstić za Faktor kaže da će objekat klaonice i prerade mesa raditi bez obzira na stečaj jer su iznajmljeni turskoj firmi prije samog otvaranja stečaja.

– Firma Epat očekuje tender naredne sedmice nakon čega bi se trebalo znati tačno koje količine mesa će trebati za izvoz u Tursku – pojašnjava on.

U ovu zemlju će se izvoziti meso bikova do 30 mjeseci starosti koji će se iz čitave BiH dovoziti u objekte Mesoprodukta nakon čega će se klati, pakovati i izvoziti.

– Partner iz Turske već ima svoje ljude na terenu koji ugovaraju isporuke bikova – kazao je Krstić.

Mesoprodukt je prvi put u stečaj otišao 2005. što je trajalo do 2010. godine, kada je stečaj prekinut. Međutim, kako nije bilo velikih radnih aktivnosti stečaj je jučer ponovo otvoren.

– Piemonte i firma iz Posušja su koristili naše objekte da ispune svoje obaveze iz tendera za isporuku mesa, ali nakon toga su posao završili i otišli – pojašnjava Krstić.

Inače ova klaonica ima dnevni kapacitet obrade 150 grla junadi, odnosno 40 tona mesa. Krstić ističe da se nada da će svaki drugi dan avion mesa ići za Tursku nakon što se potpiše ugovor.

Halal standardi

Kontrolu otkupa, klanja i pakovanja mesa, kao i prošle godine će obavljati turski i domaći veterinari. Nadzire se kompletan proizvodni proces i prati da se sve obavi po visokim standardima, uključujući i Halal standarde.

Semberijski stočari se nadaju skorom početku otkupa da bi se riješili bikova kojih prema podacima lokalnih medija trenutno za prodaju ima skoro dvije hiljade.

Potrebno 15.000 bikova

– Mesoprodukt je u 2015. obezbijedio 3.800 tona otkoštenog mesa papkara za izvoz u Tursku. Za 2016. godinu Turci će vjerovatno potraživati 16.000 tona mesa, a za tu količini trebalo bi obezbijediti oko 15.000 bikova, što je pitanje stočnog fonda i ulaganja države u nova grla – kaže Branko Krstić, direktor bijeljinskog Mesoprodukta.

faktor.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top