Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > FIN: Održana konferencija „Bošnjačka stvarnost 1938-1945 – savremeni izazov“

FIN: Održana konferencija „Bošnjačka stvarnost 1938-1945 – savremeni izazov“

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu je u ponedjeljak, 28. novembra, organizovalo naučnu konferenciju pod nazivom „Bošnjačka stvarnost 1938-1945 – savremeni izazov“.

Povod za organizovanje ove konferencije jesu sve češći napadi i osude bošnjačke uleme iz tog perioda, te prezentacija naučno utemeljenih odgovora na kritike i dezinformacije o ulozi muslimanskih intelektualaca u kriznim vremenima Drugog svjetskog rata.

Konferencija je nastojala pojasniti bošnjačku društvenu, političku i vjersku stvarnost u periodu od 1938 do 1945., predstaviti angažman mladomuslimanskih intelektualaca tog perioda, te problematizirati lik i djelo Mustafe Busuladžića. Manifestacija je otvorena pozdravnim govorima dekana FIN-a, prof. dr. Zuhdije Hasanovića, te predsjednika Udruženja studenata FIN-a, a potom se pristupilo radnom dijelu. Održane su ukupno dvije sesije sa ostavljenim prostorom za diskusiju.

U sklopu prve sesije koja je nosila naziv „Kontekstualizacija i rad mladomuslimanskih intelektualaca 1938-1945“, prisutnima su se obratili dr. Abdulgafar Velić, prof. dr. Jusuf Ramić te prof. dr. Enes Durmišević. Dr. Velić se u svom izlaganju skoncentrisao na ulogu bošnjačke uleme u političkom i društvenom životu i osvješćivanju bošnjačkog nacionalnog bića u periodu Drugog svjetskog rata, u tim teškim trenucima koje je izlagač opisao kao neke od najtežih u historiji našeg naroda.

Dr. Ramić je govorio o prve tri generacije Bošnjaka svršenika Al-Azhara koji dali nemjerljiv doprinos opstanku Bošnjaka na ovim prostorima. Tu izdvajamo imena Mehmeda Handžića, hfz. Ibrahima Trebinjca, Huseina Đoze, te Kasima Dobrače. Mladomuslimanske ideje na naše prostore donosi student prve generacije Ali-ef. Aganović koji je još u Kairu radio na osnivanju slične organizacije.

Piše: Nedim Botić

Cijeli izvještaj u Preporodu od 1. decembra

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top