Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > FIAMC 2019: Studenti Pravnog fakulteta Zenica na prestižnom takmičenju

FIAMC 2019: Studenti Pravnog fakulteta Zenica na prestižnom takmičenju

Da je Bosna i Hercegovina država koja posjeduje broje ljudske potencijale, dokaz je i uspjeh mladih pravnika iz Zenice, koji su zabilježili nastup na Međunarodnom takmičenju iz investicijske arbitraže u Frankfurtu.

Jedini predstavnik Bosne i Hercegovine

Naime, u periodu od četvrtog do osmog marta, na Goethe Univezitetu u Frankfurtu održano je takmičenje iz oblasti Investicijske arbitraže. Ono što je vrijedno spomena, jeste činjenica da su učešće na ovom prestižnom takmičenju prvi put uzeli i predstavnici iz Zenice, studenti Pravnog fakulteta, kao jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine i među rijetkim iz regiona. Zenički tim je učestvovao u ukupno tri meča: protiv Španije, Ukrajine i Indije, te ostvario zapažene rezultate i pohvale. Također, vrijedno je spomenuti da su zeničke studente i njihove profesore ugostili i podršku pružili predstavnici BKC-a Frankfurt, prepoznavajući vrijednosti i nastojeći mladima ukazati da potpora ne izostaje.

Ovim povodom, za Akos.ba, voditeljica cjeokupnog programa profesorica Aida Mulalić je objasnila da je riječ o tradicionalnom takmičenju, koji okuplja mlade pravnike iz raznih dijelova svijeta „Radi se o međunarodnom takmičenju iz investicione arbitraže koja se tradicionalno održava u Frankfurtu pod nazivom Frankfurt Investment Arbitration Moot. To je vrsta simulirane arbitraže sa službenim arbitrima koja okuplja Pravne fakultete iz čitavog svijeta.“ Konkretno, Pravni fakultet u Zenici prvi put je bio sudionik u ovom takmičenju, a tim su činili studenti našeg fakulteta: Elbisa Halvadžić, Jasmina Sadrija, Ajla Ruvić, Tarik Ekmeščić i Senada Kruško. Studente smo pripremali ja i kolega Enis Omerović, prof. na Međunarodnom javnom pravu uz pomoć asistentice Amne Hrustić.“

Mladi pravnici su dostojno predstavili fakultet, grad i državu, stojeći rame uz rame sa najvećim svjetskim univerzitetima poput Yale-a, Goethe Univerziteta, Lomonosova. Na pitanje o značaju ovog takmičenja, kako za učesnike, a time i za Pravni fakultet u Zenici, profesorica Mulalić je s ponosom kazala da je vrijednost višestruka, ali i da će na temeljima ovogodišnjeg uspjeha, tim iz Zenice nastojati da kroji niz uspjeha i u predstojećim godinaa „Značaj ovakvog takmičenja je višestruk, osim što predstavlja vid promocije našeg fakulteta, također je prilika za studente da se predstave i dobiju priliku daljnjeg usavršavanja na nekom od stranih univerziteta ili direktno budu involvirani u ovaj vid rješavanja sporova u Bosni i Hercegovini (s obzirom da većina nastavnih planova i programa na pravnim fakultetima nema predmete koji se tiču investicionog prava). U pogledu plasmana možemo kazati da smo zadovoljni, jer smo se predstavili u najboljem svjetlu, te ćemo nastaviti sa ovom praksom i u narednim godinama“ – zaljučuje Mulalić.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top