U FokusuVijesti iz svijeta

FEMYSO: Zabrana kampanje protiv govora mržnje prema muslimanima je udar na osnovna ljudska prava

Forum evropskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO) izdao je saopćenje u povodu zabrane kampanje koju je pokrenulo Vijeće Evrope u borbi protiv govora mržnje prema muslimanima od strane vlasti u Francuskoj. Saopćenje FEMYSO prenosimo u cjelosti.

Nedavna online kampanja koju je vodilo Odjeljenje za borbu protiv diskriminacije Vijeća Evrope, nakon radionice u saradnji sa FEMYSO-om, napadnuta je od licemjernih francuskih javnih i političkih ličnosti koje nastavljaju primjenjivati ​​svoje dvostruke standarde kada su u pitanju ljudska prava promicanjem slobode samo za neke, ali ne i za muslimanske zajednice.

Kampanja za promociju različitosti, uključujući i nošenje hidžaba – marame, nadovezuje se na našu saradnju sa Odjelom za borbu protiv diskriminacije Vijeća Evrope. Ovo specifično partnerstvo se odvijalo kroz dvije online radionice sa ciljem kreiranja narativa zasnovanih na univerzalnim ljudskim pravima za suzbijanje govora mržnje protiv muslimana. Radionice su se održane 27. i do 28. septembra, kao dio kontinuiranih oblika saradnje sa organizacijskim strukturama Vijeća Evrope, kao što su Evropski omladinski centri te naše predstavništvo u Savjetodavnom vijeću za mlade Vijeća Evrope.ž

Kroz navedene radionica smo organizovali tri grupe da vode učesnike kroz proces koji je imao za cilj analizu govora mržnje te razvijanje vlastitog narativa o ljudskim pravima kao odgovor. Učesnici različitih kulturnih i vjerskih pripadnosti proaktivno su raspravljali o izazovima islamofobije i antimuslimanskog govora mržnje, osmišljavajući kampanje usmjerene na podizanje svijesti o gore navedenim pitanjima. Vizuelna kampanja koja prikazuje različitost i prikazuje mlade muslimanke koje nose hidžab, rezultat je ove radionice.

Kao FEMYSO, izuzetno smo tužni što vidimo da su napori muslimanske omladine ponovo napadnuti i potkopani od strane pojedinaca i pojedinih vlasti. Duboko smo zabrinuti i ožalošćeni što je se atakuje na naša nastojanja na izgradnji narativa zasnovanih na ljudskim pravima u borbi protiv govora mržnje protiv muslimana. Ovo je još jedan primjer kako su mladi progresivni glasovi po strani, a prava žena muslimanki nepostojeća za one koji zloupotrebljavaju pojmove kao što su sloboda, sekularizam, jednakost i sloboda.

Ovakvi napadi na ovu značajnu kampanju odvijaju se u širem kontekstu, gdje vladini akteri rutinski cenzuriraju i ograničavaju slobodu govora kada se ne uklapaju u njihovu političku agendu. Ovakve reakcije i napadi potkrijepljeni neutemeljenim argumentima, ugrožavaju napore civilnog društva i ometaju naš pokušaj da zastupamo glasove onih čiji se glas ne čuje.

Predsjednica FEMYSO-a Hande Taner izjavila je: “Suočeni s ovako teškim rasističkim i antimuslimanskim napadima, institucije bi trebale biti čvrste u svojim porukama podrške ljudskim pravima, osuđujući kršenje slobode govora i slobode vjeroispovijesti. Čvrsto vjerujemo da svako ima pravo i slobodu da nosi (i ne da nosi) ono što želi. To dvoje nisu ekstremi i ne isključuju jedno drugo, nego idu zajedno. Ovo je osnovno ljudsko pravo.”

FEMYSO će nastaviti da proaktivno učestvuje u javnim debatam štiteći ljudska prava, organizovanjem treninga i kampanja, i solidarišući se sa našim partnerima iz civilnog društva protiv svih oblika diskriminacije i ugnjetavanja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button