Sportske novosti

Fašističke parole i nepoštivanje himne: NK Široki Brijeg kažnjen sa 12.500 eura

Disciplinska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH), na sjednici održanoj danas u Sarajevu, kaznila je NK Široki Brijeg sa 25.000 KM i sedam utakmica bez prisustva publike zbog dešavanja na revanš utakmici finala Kupa BiH protiv ekipe Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Disciplinska komisija NS/FS BiH kaznu je obrazložila ”propustima u organizaciji utakmice, podsticanjem mržnje prema drugim licima po osnovu nacije i religije od strane navijača, skandiranje fašističkih slogana, omalovažavanje državne himne, upotreba pirotehničkih sredstava, distribucija alkohola na stadionu”.

Također, zbog dešavanja na utakmici Sarajevo-Željezničar u 8. kolu BH Telecom Premijer lige BiH, FK Sarajevo je kažnjeno sa 2.500 KM (propusti u organizaciji utakmice, upotreba veće količine pirotehničkih sredstava od strane vlastitih navijača), a FK Željezničar sa 1.500 KM (upotreba pirotehničkih sredstava od strane vlastitih navijača).

Disciplinska komisija N/FS BiH je zbog dešavanja na utakmici Čelik-Olimpic kaznila NK Čelik sa 1.500 KM (propusti u organizaciji utakmice, upotreba pirotehničkih sredstava od strane vlastitih navijača).

– Bandić skinut sa liste i za narednu sezonu 

Na sjednica Komiteta za sudije i suđenje N/FS BiH održanoj danas Sarajevu analizirano je suđenje na utakmicama 7., 8. i 9. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je odlučeno da se sudija utakmice 9. kola Radnik-Zrinjski (1:2), Antoni Bandić iz Gruda zbog propusta u suđenju skida sa liste sudija Premijer lige za tekuću sezonu, kao i za sezonu 2017/2018.

– IO bez zaključka o problemima u Premijer ligi 

Pod predsjedavanjem prvog potpredsjednika Milorada Sofrenića danas je u Sarajevu održana i 9. redovna sjednica Izvršnog odbora N/FS BiH. Radi privatnih obaveza predsjednik Elvedin Begić je bio odsutan kao i član IO Ranko Vučković. Na sjednici je bilo prisutno 13. članova Izvršnog odbora, kao i član Odbora za posredovanje i savjetovanje Sead Kajtaz.

Po završetku sjednice Izvršnog odbora N/FS BiH, prvi potpredsjednik Saveza Milorad Sofrenić je novinarima kazao da se na sjednici najviše razgovaralo o organizaciji predstojeće utakmice „A“ reprezentacije sa Grčkom.

“Na današnjem zasjedanju smo imali standardan dnevni red gdje je fokus bio na organizaciji predstojeće utakmice „A“ reprezentacije sa Grčkom, kao i analiza učešća „U-17“ selekcije na Evropskom prvenstvu. Usvojene su i propozicije za sva takmičenja za sezonu 2017/2018., i slično… Ostavki nije bilo, to su samo špekulacije. Što se tiče prvenstva, ono će biti analizirano nakon posljednjeg kola i nakon izvještaja svih komiteta zaduženih za vođenje takmičenja. Kada oni donesu svoje odluke, Izvršni odbor će na bazi tih izvještaja donijeti svoje mjere i zaključke”, rekao je Sofrenić.

Na kraju je istakao kako bh. fudbal sigurno nije u krizi, naglasivši da je najbolji primjer „A“ tim koji ima realne šanse za plasman na jednu od prve dvije pozicije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

“Bh. fudbal nije u krizi. Imali smo kadete na Euru, dok „A“ tim ima realne šanse za plasman na jednu od prve dvije pozicije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ligaški fudbal pokazuje znatan napredak kada ga uporedimo sa prethodnim godinama. Ima tu određenih problema i propusta, ali u svim segmentima se ipak vidi poboljšanje iz godine u godinu”, kazao je Sofrenić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button