Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Faruk (Ratko) iz Foče: Ezan me vratio islamu

Faruk (Ratko) iz Foče: Ezan me vratio islamu

Preporod nema praksu objavljivanja ličnog izbora ljudi koji se odluče vratiti islamu ili, kako se žargonski kaže, pređu na islam, ali ovaj put objavljujemo na zahtjev Faruka iz Foče, rođenog kao Ratko, koji je želio naglasiti kako mu je glas ezana probudio emocije te pozvati ljude da obrate pažnju na ovaj poziv pored kojeg svakodnevno prolaze

Faruku Pejoviću, rođenom 1992. godine, ezan s munare gradske džamije u Foči prije dvije godine probudio je osjećaje koji su mu promijenili život u potpunosti.

“Krenuo sam jednog običnog petka u grad i čuo sam ezan koji je u meni probudio takve emocije da sam se odjedanput naježio i počeo plakati. U tom trenutku sam pomislio: kako su lijepe riječi, što ovo nije moje, što ja ne pripradam ovome? To je onaj osjećaj koji sam osjetio i kada sam bio mali. Odrastao sam u Ustikolini s muslimanima, išao na Bajrame, družio se s njima itd. Otišao sam tadašnjem efendiji u Foči i kazao da želim prihvatiti islam. Kazao mi je da razmislim određeno vrijeme. Dao mi je knjigu o islamu i o tome šta bi svaki musliman trebao znati i kako se ponašati prema porodici, ljudima, okolini… Pročitao sam knjigu, razmislio o svemu i odlučio da prihvatim put vjere i da na njemu ustrajem. Otišao sam do efendije koji me pitao gdje želim izgovoriti šehadet. Odlučio sam se za Sarajevo i izgovorio šehadet u Carevoj džamiji pred hafizom Išerićem“, prisjetio se Faruk.

Vremenom se sve više upoznavao s islamom, a kaže da mu je islam najviše približila prirodnost, logične stvari i poruke koje odgovaraju čovjeku u svakom vremenu i prostoru. “U islamu postoji tačna razlika između dobroga i lošeg. Postoje zabrane: ne smije se piti alkohol, činiti blud itd. Ne može čovjek biti vjernik, napiti se i činiti zlo itd.”, kazao je Faruk.

Faruk trenutno živi u Sarajevu, gdje se doselio prije godinu dana. Kada je u prilici posjeti majku, koja je ostala u Foči, a otac je priminuo krajem devetesetih. Nije oženjen i nada se da će uskoro upoznati i nekoga s kim će započeti novi život u glavnom gradu. Prema njegovim riječima, poseban je osjećaj biti musliman u Sarajevu, naročito u ramazanu, te da mnogi nisu svjesni u kakvoj blagodati žive.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top