Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Fabrike ili inkubatori ideja: Priznanje Al Jazeerinom Centru za studije

Fabrike ili inkubatori ideja: Priznanje Al Jazeerinom Centru za studije

AJCS se bavi temeljnim izučavanjem i analizom savremenih geopolitičkih i strateških, sigurnosnih i društvenih kretanja [Getty]

Centar za studije je fokusiran na geopolitiku i strateški razvoj arapskog svijeta i na područja koja mu prirodno gravitiraju.
 

Al Jazeerin Centar za studije (AJCS) proglašen je šestim najboljim istraživačkim centrom (think-tank) u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike u 2013. godini.

Na prvom mjestu je Al-Ahram, centar za političke i strateške studije u Kairu. Ispred Al Jazeerinog centra su još Brookings Centar u Dohi, Centar za ekonomske i političke studije (EDAM) iz Turske, Carnegie – bliskoistočni centar iz Libana, te Institut za studije o nacionalnoj sigurnosti (INSS) i FNA Jaffee – Centar za strateške studije iz Izraela.

AJCS je uspio zadržati svoj status iz 2012. godine, uprkos činjenici da se broj sličnih centara od prošle godine gotovo udvostručio. 

Godišnje ocjenjivanje i rangiranje think-tank organizacija provodi Program za rangiranje i proglašavanje najboljih istraživačkih i građanskih udruženja (TTCSP), sa sjedištem na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Komentirajući izbor AJCS-a na šestu poziciju, među 511 sličnih istraživačkih organizacija na Bliskom istoku, direktor AJCS-a Salah Eddin Elzein je kazao da je to postignuto zahvaljujući intenzivnom radu i osebujnoj produkciji istraživačkog znanja, objektivnoj analizi i temeljitim istraživačkim studijama, koje se tiču političkog razvoja arapskog svijeta i njegovog susjedstva.

 

INKUBATORI IDEJA

Think-tankovi se sve više prepoznaju kao svojevrsne fabrike ili inkubatori ideja. Historija je pokazala da najznačajniji faktori političkih promjena u jednom društvu nisu ni političari ni političke stranke, pa čak ni finansijske donacije. Izvor promjena su najviše bile i ostale ideje, koje se rađaju i koje generiraju univerzitetski kampusi ili, pak, specijalizirani istraživački centri (think-tankovi), poput Al Jazeerinog centra za studije.

Kada je Margaret Thatcher željela privatizirati britansku ekonomiju, oslanjala se, prije svega, na Institut “Adam Smith”, kao i na Institut za ekonomska pitanja. Slične ideje kasnije su promovirane i u SAD-u.

Think-tankovi se bave promišljanjem i analizom za koju politički djelatnici, pritisnuti potrebom rješavanja dnevnih pitanja, naprosto nemaju dovoljno vremena. Zakonodavna tijela (parlamenti) i izvršna tijela država (vlade) toliko su preopterećeni pitanjima koja su bitna u određenom trenutku, krizama momenta, dok se u think-tankovima politička rješenja mogu razvijati izvan tih svakodnevnih pritisaka i ograničenja.

Neki think-tankovi često sponzoriraju neslužbene diplomatske pregovore među državama. Ova vrsta aktivnosti poznata je kao “track 2”. Neki simuliraju domaće i međunarodne scenarije konflikta, sponzoriraju programe obuke za vladine službenike ili menadžere iz privatnoga sektora. Prema ispitivanju koje je proveo “Global Go-To”, organizacija koja se bavi rangiranjem i ocjenjivanjem naučno-istaraživačkih organizacija ove vrste, u svijetu danas djeluje preko 6.826 think-tank organizacija u 169 zemalja. Samo u SAD-u ih ima 1.828, a u samom Washingtonu 393. Prvim think-tankom, među 25 najboljih i najutjecajnijih u svijetu, proglašen je Brookings Institut u Washingtonu.

Među najuticajnije američke think-tankove ubrajaju se i Vijeće za međunarodne odnose, Zadužbina Carnegie za međunarodni mir, Centar za strateške i međunarodne studije, korporacija Rand, Fondacija Heritage, te Enterprise Institut.

Opširnije na AJB:

Priznanje Al Jazeerinom Centru za studije

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top