Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Evropski sud za ljudska prava: Vrijeđanje poslanika Muhammeda, a.s, ne spada u slobodu izražavanja

Evropski sud za ljudska prava: Vrijeđanje poslanika Muhammeda, a.s, ne spada u slobodu izražavanja

Evropski sud za ljudska prava strazbur
Evropski sud za ljudska prava presudio je da vrijeđanje poslanika Muhammeda, a.s., ne ulazi u okvire slobode izražavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Sud u Strasbourgu donio je odluku po apelaciji jednog austrijskog državljanina kojem je za vrijeđanje poslanika Muhammeda prije sedam godina izrečena novčana kazna u Austriji.

U pisanom saopćenju Suda navodi se kako se 47-godišnji Austrijanac ne može pozivati na član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama koji garantira slobodu izražavanja, odnosno slobodu mišljenja i primanja i prenošenja informacija ili ideja.

Sud dalje navodi da je presuda austrijskog suda ispravna i utemeljena.

“Sporne izjave koje su predmet spora izlaze iz granica objektivne rasprave. Korištene izjave su tretirane kao vrijeđanje i napad na poslanika Muhammeda. Slični napadi bi mogli pogodovati jačanju predrasuda i ugroziti vjerske slobode u Austriji“, navodi se u saopćenju Suda.

Sud u Austriji je 2011. godine osudio 47-godišnjeg državljanina te zemlje zbog uvreda koje je na račun poslanika muhammeda iznio na seminaru koji je pod nazivom “Osnovni elementi islama“ održan dvije godine ranije.

Osuđenom je izrečena kazna u vrijednosti od 480 eura, na šta se žalio Vrhovnom sudu Austrije. Nakon odbijanja žalbe, osuđeni je podnio apelaciju i Evropskom sudu za ljudska prava.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top