Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Euromelanoma 2015: Besplatnim pregledom spriječite najagresivniju zloćudnu bolest

Euromelanoma 2015: Besplatnim pregledom spriječite najagresivniju zloćudnu bolest

U protekle četiri godine u cijeloj BiH u sklopu kampanje “Euromelanoma 2015” besplatno je pregledano oko 10.000 pacijenata, a od toga kod 2.000 pacijenata je na vrijeme dijagnosticiran karcinom i samim tim su spašeni njihovi životi

 Dermatovenerološka klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu postala je 2011. godine dio evropske kampanje pod nazivom Euromelanoma, kojoj pripadaju 31 zemlja Evrope. Kampanja se realizuje jednom godišnje, a ima za cilj prevenciju, ranu dijagnozu i liječenje raka kože.

– Rak kože, odnosno melanom je najagresivniji karcinom koji veoma često dovodi do smrti. Upravo zbog toga želimo podići svijest ne samo bh. građana već i medicinskih radnika o značaju prevencije ove zloćudne bolesti – za Faktor. ba ističe predsjednica Euromelanoma za BiH, dokorica Hana Helppikangas.

U protekle četiri godine u cijeloj BiH u sklopu kampanje “Euromelanoma 2015” besplatno je pregledano oko 10.000 pacijenata, a od toga kod 2.000 pacijenata je na vrijeme dijagnosticiran karcinom i samim tim su spašeni njihovi životi.

– U maju ove godine planirana su interaktivna edukativna predavanja u školama koja podrazumijevaju obuku o štetnosti UV zraka, adekvatnoj zaštiti, pravilnom ponašanju na suncu, osnovne principe samopregleda kože i kratak kurs upoznavanja sa mladežima i karcinomima kože – govori doktorica Helppikangas dodajući da će sa ovim predavanjima početi u školama općine Hadžići.

Euro_melanoma2jpg

U nedjelju 10. maja bit će organizovana i šetnja Vilsonovim šetalištem da bi se obilježili dani borbe protiv raka kože i negativnih posljedica UV zračenja kojoj će prisustvovati i selektor fudbalske reprezentacije BiH, Meša Baždarević i drugi poznati sportisti. Prema riječima doktorice, tom prilikom, djeca i odrasli će se moći zabaviti uz plesne performanse kluba Aster i karaoke, a dijelit će se i edukativni materijali, majice, kačketi, kreme za zaštitu od sunca, kako bi se podigla svijest građana o ovom problemu.

Pored edukativnih aktivnosti svi građani će moći doći na besplatan pregled od 11. do 15. maja na Dermatološku kliniku u Sarajevu.

– Savjetujem svim građanima, posebno onima koji imaju mnogo mladeža na tijelu da obavezno dođu na besplatne preglede. Svaka sumnjiva lezija će odmah biti ekscidirana na plastičnoj hirurgiji kod doktora Reufa Karabega ili tretirana jednim od konzervativnih metoda na Dermatovenerološkoj klinici – ističe Hana Helppikangas, dodajući da je od izuzetno velikog značaja na vrijeme uočiti bilo kakve promjene na koži.

(M. A./Faktor.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top