Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Euro-Asfalt postaje važan igrač na slovenskom tržištu

Euro-Asfalt postaje važan igrač na slovenskom tržištu

Sarajevsko preduzeće Euro-Asfalt postaje novi važan igrač na slovenskom građevinskom tržištu

Nakon što mu je Dars u maju dodijelio za šest miliona eura dio prve faze dionice autoceste Draženci-Gruškovje, jučer se pokazalo da je dao najpovoljniju ponudu za cijelu drugu fazu izgradnje, piše ljubljanski Dnevnik.

Na tenderu je Euro-Asfalt ponudio cijenu (46 miliona eura), koja je gotovo četrdeset posto niža od procijenjene vrijednosti projekta (74 miliona eura). Na tender se prijavilo pet ponuđača: italijanska tvrtka Serenissima, koja je dala drugu najbolju ponudu (48,8 miliona eura), hrvatski GP Krk, koji je u Ljubljani ove godine izgradio kupalište Kolezija, tvrtka Kostak iz Krškog i konzorcij domaćih graditelja kojeg vodi SGP Pomgrad.

Opisujući prodor Euro-Asfalta na slovensko tržište, ljubljanski Dnevnik navodi da je na čelu kompanije Hamed Ramić, moćan graditelj u BiH, koji je usko povezan s lokalnim političkim vodstvom.  Gradio je tunel Vijenac, za koji je Vlada Federacije prvobitno odabrala SCT Ivana Zidara. U Sloveniji mu, prema navodima Dnevnika, vrata pomažu otvoriti dva čovjeka – direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović i stari poznanik slovenskih građevinskih krugova Klaudije Kovačić.

U Sloveniju Euro-Asfalt je prvi put ušao u 2012. kada se prijavio na natječaj za izgradnju Poljanske obilaznice u Škofjoj Loki. U borbi za ovaj posao ga je pobijedila Gorenjska građevinska tvrtke (GGD), koja je na oba natječaja za dionicu Draženci-Gruškovje bila u konzorciju EPA Pomgrad. U januaru ove godine, Sarajlije su u Sloveniji osnovale podružnicu u kojem matični Euro-asfalt ima 63 posto. Trideset četiri posto vlasništva je prepustio Kovačiču, tri posto društvu Globint, koje je u vlasništvu Aljafa Bakhatyarja i Zijada Bećirovića, dva ključna čovjeka Instituta IFIMES.

Međutim, preduzeće Globint od prošlog mjeseca nije više suvlasnik slovenskeg Euro-Asfalta. Udio u njemu je prodalo matičnom društvu iz BiH.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top