Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > EURO 2016 i ramazan: Poste li igrači muslimani?

EURO 2016 i ramazan: Poste li igrači muslimani?

EURO 2016 počeo je u vrijeme ramazanskog posta, što na neki način predstavlja izazov mnogim muslimanskim igračima, a većina ih odgodi post i planira da naposti nakon prvenstva. Mnogi od zvučnih imena na Euru su islamske vjeroispovijesti kao što su Paul Pogba, Emre Can, Sami Khedira i Mesut Özil, da ne govorimo o igračima u turskoj, albanskoj i švicarskoj nogometnoj reprezentaciji.

“Dakle, svaki zdrav i punoljetan musliman bi trebao i morao postiti. Međutim, ako ste na putu ili se ne osjećate dobro, onda taj dan možete napostiti poslje ramazana.” izjavio je u nedjelju, 12. juna za BBC Nathan Ellington, bivši igrač Premijer lige i nogometaš koji je igrao za Wigan Athletic, West Bromwich Albion, Derby County i Watfor.

“Kada je riječ o EURU 2016, neće to biti neki problem, jer igrači su putnici, pa ako igrač odluči da ne posti tokom prvenstva, ima cijelu godinu da naposti. ” dodao je on.

S obzirom da se EURO 2016 igra tokom mjeseca ramazana kada se muslimani suzdržavaju od jela i pića tokom dana, u nekim iznimnim slučajevima određene osobe mogu biti oslobođene posta.

Neki muslimanske sportske zvijezde iskoriste tu olakšicu i odgode post za neko lakše vrijeme.

Islamski pravnici nisu jednoglasni u vezi statusa muslimana sportaša oko pitanja posta tokom ramazana, ali neki vodeći učenjaci tvrde da bi muslimanski sportaši trebali biti izuzeti od posta zbog zdravstvenih razloga.

Njemački fudbalski savez je konzultirao islamske učenjake na Univerzitetu Al-Azhar, koji spadaju među vodeće muslimanske autoritete, a oni su im odgovorili da izuzeti od posta mogu biti samo profesionalni sportaši koji nastupaju tokom ramazana.

Ovo mišljenje je doprlo do svih muslimanskih igrača koji su rekli da neće postiti tokom EURA.

Muslimani koji igraju za francuski nacionalni tim, izjavili su da neće postiti tokom prvenstva, jer oni nenamjeravaju da se guše u znoju.
Također i muslimani u belgijskom nacionalnom timu uključujući i Moussa Dembélé i Marouane Fellaini, također su izjavili da će napostiti poslije ramazana.

Ostali reprezentacije koje se suočavaju sa ovim problemom su Turska i Albanija koju vodi italijanski stručnjak Gianni De Biasi koji je albanskim igračima ostavio da sami odluče o tome.

Prema riječima trenera Fatiha Terima i Turska reprezentacija je odlučila da ne posti.

Izvor: aboutislam.net
Za Ako.ba preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top