fbpx
Vijesti iz svijeta

Esposito: Muslimanska braća nisu odgovorila nasiljem uprkos represiji

Američki profesor i učenjak u srijedu je govorio u britanskom Donjem domu na saslušanju o navodnoj povezanosti Muslimanske braće sa terorizmom.

Profesor međunarodnih odnosa i islamskih studija na Georgetown univerzitetu, dr. John Esposito je kazao da Muslimanska braća nisu pribjegla nasilju uprkos provokacijama i represiji od strane režima.

 Esposito je naglasio da su Braća označena terorističkom grupom nakon vojnog udara, 3. jula 2013., kako bi se opravdala represija i nelegitimna otmica vlasti od strane vojske.

Vođe državnog udara su povećale svoju represiju nad neislamskim snagama, kao i nad liberalima i revolucionarnom omladinom, dodao je on.

Američki učenjak je dodao da su nad Braćom izvršena tri masakra bez presedana, kao i dodatni masakr u obliku smrtne kazne protiv Mursijevih pristalica.

Esposito je odbacio bilo kakav povratak demokratije nakon es-Sisijeve inauguracije, ističući da vojskovođa nastoji eliminisati pojam ‘demokratija’ iz egipatskog sjećanja, i da on kontrolira medije i državu uz pomoć privrednika i Mubarakovih zlotvora koji su pomogli u svrgavanju Mursija u julu prošle godine.

IslamBosna.ba

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button