Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Esad Džudžo: Nastavljamo sa našom borbom, prioritet unutar bošnjački dijalog

Esad Džudžo: Nastavljamo sa našom borbom, prioritet unutar bošnjački dijalog

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Esad Džudžo, rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Novom Pazaru, da će na sljedećoj sjednici Vijeća, koja je zakazana za 8. decembar od svih 35 vijećnika zatražiti podršku programu budućeg rada BNV-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Džudžo je naglasio da će BNV i u ovom sazivu nastaviti sa borbom kako bi se ostvarili kolektivni i nacionalni interesi i prava Bošnjaka u Republici Srbiji.

“Program za koji ću zatražiti podršku sastoji se od četiri oblasti koje su u nadležnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Program se odnosi na službenu upotrebu jezika i pisma, obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku, i zaštitu naše kulture i identiteta kroz četiri oblasti koje su u našoj nadležnosti. Svoj program nazvao sam “četiri plus jedan“, a ova peta oblast odnosi se na to da će se BNV baviti i svim drugim pitanjima koja se tiču položaja, statusa i identiteta Bošnjaka“, rekao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžo.

On kaže da BNV neće odustati od ranije borbe da se u opštinama Sandžaka usaglasi nacionalna struktura zaposlenih u javnim i državnim ustanovama.

“Pored toga nastavljamo i sa borbom, i na tome ćemo posebno insistirati, da se procesuiraju svi odgovorni za zločine počinjene nad Bošnjacima devedesetih godina“, rekao je Džudžo.

Posebnu pažnju u budućem radu Bošnjačko nacionalno vijeće posvetiće, kako je rekao Džudžo, unutrašnjem bošnjačkom dijalogu.

“Pred nama je velika odgovornost. Međunarodna zajednica posebno je zainteresovana za odnose Bosne i Hercegovine i Srbije i dijalog Srba i Bošnjaka. Nama je prije svega potreban unutar bošnjački konsenzus u Srbiji, kako bi svoja znanja i iskustva usmjerili ka davanju doprinosa riješavanju ukupnog statusa Bošnjaka na Balkanu. To podrazumjeva stabilnu i jaku Bosnu i Hercegovinu, a to znači podrška našim sunarodnicima u Sloveniji, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Albaniji da riješe svoj status“, rekao je Džudžo.

Kao važno Džudžo je istakao da je nedavno uspostavljanje koordinacije svih bošnjačkih vijeća realizovano sa ciljem kako bi se oformio sabor Bošnjaka, kako bi ta institucija postala krovna ustanova svih Bošnjaka na Balkanu.

Podsjetimo, novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća konstituisan je u Novom Pazaru prije šest dana. U novom sazivu BNV-a lista “Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin” ima 14 vjećnika, lista “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić” 13, dok lista “Vakat je – prof. dr Sait Kačapor” ima osam mandata.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top