Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Erdogan: Zapadne zemlje nijemo posmatraju smrtne presude u Egiptu

Erdogan: Zapadne zemlje nijemo posmatraju smrtne presude u Egiptu

“Mursi, kojeg je izabralo 52 posto glasača, nažalost, osuđen je na smrtnu kaznu. Egipat postaje onaj stari Egipat”

  Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se tokom obraćanja na ceremoniji otvorenja nekoliko novoizgrađenih objekata u Istanbulu osvrnuo i na presudu egipatskog suda koji je danas osudio na smrtne kazne svrgnutog predsjednika Muhammada Mursija i 105 njegovih saradnika zbog, kako se navodi, povezanosti sa masovnim bjekstvom iz zatvora tokom protesta 2011. godine, rekavši kako zapadne zemlje nijemo posmatraju smrtne presude u Egiptu, prenosi Anadolu Agency (AA).

{youtube}AWRa9g08wBE{/youtube}

Erdogan je tom prilikom podsjetio da je 52 posto glasača Egipta izabralo Morsija za predsjednika 2012. godine, koji je kasnije svrgnut sa vlasti vojnim udarom.

“Mursi, kojeg je izabralo 52 posto glasača, nažalost, osuđen je na smrtnu kaznu. Egipat postaje onaj stari Egipat. Zapad, nažalost, još uvijek ne iznosi stav protiv Abdela Fataha al-Sisija koji je došao na vlast vojnim udarom. Dok ukidaju smrtnu kaznu, zapadne zemlje nijemo posmatraju kako se u Egiptu donose smrtne presude. Protiv toga ne govore ništa. Vidite, oni se samo sastaju i slikaju”, rekao je turski predsjednik.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je također istakao da se u Egiptu dešava velika nepravda i poniženje.

“Veliko poniženje i bol se dešavaju u Egiptu”, rekao je Davutoglu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top