Vijesti iz svijeta

Erdogan za Al Jazeeru: Pokušaj puča je samo jedna epizoda

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru rekao da isprva nije mogao vjerovati da se u njegovoj zemlji dešava puč, ali da su legalno izabrane vlasti za 12 sati uspjele da iskontrolišu situaciju.

“U petak navečer oko 20 sati, 15. jula, nalazio sam se u Marmarisu radi godišnjeg odmora i tada sam saznao o situaciji koja se dešava. Mi smo pokušali dobiti svoje kolege i u većini slučajeva nismo uspijevali uspostaviti komunikaciju. Nakon što smo ih dobili, obavili smo određene razgovore i odlučili organizovati press konferenciju”, rekao je Erdogan.

Poziv na ulice

On je kazao da je odluka bila da se ljudi ne brinu previše. Uslijedio je poziv narodu da izađu na ulice jer su vlasti smatrale da će to biti najbolje rješenje.

“Imamo zemlju u kojoj postoji vlada koja je dobila 50 posto glasova i predsjednik koji je dobio 50 posto glasova i smatrali smo da će narod najbolje učiniti time što će izaći na trgove”, rekao je turski predsjednik.

Prvu informaciju o puču Erdogan je dobio od svog zeta. “Ja prvobitno nisam povjerovao”, kazao je.

“Kasnije sam saznao da je ta informacija istinita. Nakon toga sam se čuo s vojnikom obavještajne službe i potvrdio informacije. Pošto sam bio sa ministrom energetike, zajedno smo odlučili kako da djelujemo i uslijedila je odluka da helikopterom s porodicom krenemo ka aerodromu.”

Više na portalu Al Jazeera Balkans:

Erdogan za Al Jazeeru: Pokušaj puča je samo jedna epizoda

Povezani članci

Back to top button