Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Erdogan u Briselu: Turska zbrinjava izbjeglice u ime cijele Evrope

Erdogan u Briselu: Turska zbrinjava izbjeglice u ime cijele Evrope

Predsjednik Erdogan boravi u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje je obavio niz susreta na najvišem nivou i učestvovao na biznis forumu Federacije belgijskih privrednika

 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravi u posjeti Briselu, gdje je posjetio Evropski parlament, belgijski Federalni parlament i obratio se učesnicima biznis foruma koji je organizirala Federacija belgijskih privrednika (FEB), javlja Anadolu Agency (AA).

Turskog predsjednika Erdogana u Briselu je uz državne počasti dočekao belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde. Veliki broj građana se okupio ispred kraljevske palate kako bi pozdravili tursku delegaciju sa Erdoganom na čelu.

Tokom posjete Evropskom parlamentu Erdogan se sastao sa predsjedavajućim ove institucije Martinom Schulzom i izrazio zadovoljstvo da u svojstvu predsjednika Republike Turske boravi u prvoj zvaničnoj posjeti belgijskoj priestolnici i jednoj od temeljnih institucija Evropske unije.

Na početku sastanka Erdogan je izrazio uvjerenje da je Evropski parlament jaka institucija koja može doprinijeti intenziviranju odnosa između Turske i EU, a sastanak je nastavljen bez prisustva predstavnika medija.

Prvi čovjek Turske Erdogan je predvodio visoku tursku delegaciju i u posjeti Federalnom parlamentu Belgije, gdje se sastao sa predsjedavajućim predsjednicom belgijskog Senata Christine Defraigne.

U obraćanju na biznis forumu Federacije belgijskih privrednika Erdogan je istakao da je priključivanje Evropskoj uniji (EU) najvažniji i strateški cilj Turske na međunarodnom političkom poligonu.

Ukazujući na krize u regiji, Erdogan je kazao da je saradnja na poljima sigurnosti i diplomacije potrebnija nego ranije, te dodao da je saradnja Turske sa EU od ključne važnosti za borbu protiv terorizma.

„U tom kontekstu je izuzetno važno da otvorimo 31. Poglavlje o pregovorima koje govori o politici vanjske sigurnosti i odbrane. Prolazimo kroz razdoblje kada se intenzivnije mora raditi i na 24. poglavlju koje govori o regulaciji pitanja bezviznog režima i saradnji u oblastima pravde, sloboda i sigurnosti. Mi ustvari u praksi prolazimo te procese. Mi smo ti koji na terenu ratujemo protiv terorizma. Želimo da se to poglavlje pregovora što prije otvori. Ne bi trebalo da se saradnja i dalje spriječava zbog političke blokade jedne članice“, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se na krizu u Siriji, turski predsjednik je kazao da je Turska do sada uložila osam milijardi dolara za zbrinjavanje izbjeglica, a da je trend neodrživ ukoliko i dalje bude izostajala podrška iz ostatka međunarodne zajednice.

„Ne smije se zaboraviti da mi u Turskoj zbrinjavamo izbjeglice u ime Evrope i cijele međunarodne zajednice. Od Evrope i međunarodne zajednice očekujemo realnu podjelu odgovornosti“, kazao je Erdogan. Dodao je da Turska nije mogla vratiti izbjeglice sa granice i poslati ih u smrt u ratom zahvaćenoj Siriji, a brojka od 60.000 spašenih izbjeglica u Sredozemnom moru govori da i turske pomorske snage ulažu maksimum u tom kontekstu.

Prvi čovjek Turske je poručio da ta zemlja želi zajednički graditi mir i blagostanje u Evropi i cijelom svijetu, te dodao da je današnja posjeta Belgiji važna sa aspekta intenziviranja političke i privredne saradnje dvije zemlje.

Tokom posjete Briselu Erdogan je položio cvijeće i na Trgu neznanog heroja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top