Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Erdogan: Prije Bajrama ćemo u Gazu dostaviti hranu, odjeću, obuću i slične potrepštine

Erdogan: Prije Bajrama ćemo u Gazu dostaviti hranu, odjeću, obuću i slične potrepštine

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju tokom iftara sa zanatlijama i građanima u predsjedničkoj palati u Ankari kazao da je Turska napravila važne korake kako bi otklonila negativnosti koje su postojale u odnosima s Rusijom, javlja Anadolu Agency (AA).

“S Rusijom smo imali krizu u vezi s obaranjem aviona. Načinili smo potrebne korake kako bi uklonili ove negativnosti. Vjerujem da će dogovor, koji smo postigli pismom koje sam poslao u vezi s ponovnim razvojem odnosa s Rusijom, biti koristan za obje zemlje. Pismom upućenom Putinu izrazio sam žaljenje koje osjećamo zbog događaja koji se desio te ga podsjetio na mogućnosti regionalne saradnje u mnogim oblastima u kojima možemo zajedno učestvovati. Vjerujem da ćemo ostaviti iza sebe postojeću situaciju koja je štetna za obje zemlje te brzo normalizovati naše odnose”, rekao je Erdogan.

Podsjetimo, Erdogan je u pismu upućenom ruskom predsjedniku izrazio duboko žaljenje zbog obaranja ruskog vojnog aviona na granici Sirije i Turske, izjavio je danas u Ankari glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin. Kalin je dodao kako su i Turska i Rusija spremne učiniti potrebne korake u cilju poboljšanja međusobnih odnosa. Turski borbeni avioni su 24. novembra 2015. godine presreli, a potom i oborili ruski avion Su-22, koji je povrijedio turski zračni prostor u pograničnom području sa Sirijom.

Erdogan se tokom večerašnjeg obraćanja dotakao i dogovora o normalizaciji odnosa između Turske i Izraela koji su bili zategnuti od 2010. godine.

“Posredstvom Turske u Gazu će se moći dostavljati osnovne životne potrepštine kao što su hrana, lijekovi i izgradnja stambenih jedinica. Prije Bajrama ćemo u Gazu dostaviti hranu, odjeću, obuću i slične potrepštine, težine 14 hiljada tona. To će brodom biti transportovano iz Mersina prema Gazi”, kazao je Erdogan.

Delegacije Turske i Izraela jučer su u Rimu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa postigle dogovor i parafirale njegov tekst. Ubrzo će biti uspostavljeni i službeni odnosi i izvršena imenovanja ambasadora na obje strane.

Odnosi između Turske i Izraela prekinuti su nakon izraelskog napada na humanitarni brod Mavi Marmaru 31. maja 2010. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top