Vijesti iz svijeta

Erdogan pozvao turski narod da nipošto ne kupuje francuske proizvode

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je  javnost na bojkot francuskih proizvoda zbog rastuće islamofobije i napada na islam i muslimane u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pozivam naš narod da nipošto ne kupuje francuske proizvode”, kazao je Erdogan na skupu otvaranja sedmične manifestacije posvećene rođenju poslanika Muhameda, koji se proteklih sedmica našao na meti napada kontraverznim karikaturama u Francuskoj.

Ukazujući na rastuću islamofobiju u Evropi, Erdogan je kazao da je neprijateljstvo prema islamu i muslimanima postala politika koja ima podršku i na nivou šefova država u nekim evropskim zemljama.

“Ako u Francuskoj postoji zulum nad muslimanima, pozivam svjetske lidere da ih svi zajedno zaštitimo“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je dalje kazao da Evropski parlament, kao institucija koja iznosi svoja mišljenja o svim pitanjima u Turskoj, ne može šutjeti o islamofobiji u vlastitom dvorištu.

Francuska je već nekoliko godina glavno poprište antiislamskih aktivnosti, a posebno oštre kritike i reakcije islamskog svijeta izazvao je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim govorom o navodnoj krizi islama i neophodnosti restrukturiranja te religije. On je 2. oktobra optužio muslimane u Francuskoj i da gaje neke diskrimatorske i secesionističke ideje.

Francuski ministar unutrašnjih posloca Gerald Darmanin je 13. oktobra kazao da su u okviru borbe protiv radikalnog islamizma od početka godine u toj zemlji zatvorene 73 džamije, privatne škole i poslovna objekta. On je, također, kazao da ga uznemiravaju posebne police u marketima na kojima se prodaju halal proizvodi, što je bio još jedan u nizu njegovih napada na slobodu vjere u Francuskoj.

Tri dana kasnije u Francuskoj je brutalno ubijen nastavnik koji je na času o slobodi izražavanja pokazivao karikature poslanika Muhameda, a to ubistvo bilo je povod za nove napade vladinih zvaničnika na islam i muslimane. Macron je kazao da je ubistvo djelo “islamskog terorizma“.

Napadi državnog rukovodstva na muslimane izazvali su porast islamofobičnih i rasističkih napada u Francuskoj. Nožem su kod Eiffelovog tornja zbodene dvije žene porijeklom iz Alžira, a i jučer su dva brata Jordanca bili žrtve rasističkog napada u Parizu.

Uprkos takvim pojavama, francuski zvaničnici su pod plaštom zalaganja za slobodu govora nastavili poticati na objavljivanje kontroverznih karikatura časopisa “Charlie Hebdo“ kojima se vrijeđa poslanik Muhamed. Predsjednik Francuske Macron je kazao da neće biti spriječeno objavljivanje takvih karikatura, a nedugo zatim na nekoliko javnih zgrada su osvanuli, za muslimane uvredljivi, grafiti i karikature.

Brojne muslimanske zemlje, uključujući i Tursku, jednoglasno su osudile napade na islam i muslimane u Francuskoj, a na društvenim mrežama su pokrenute kampanje protiv francuskih proizvoda. U nekim zemljama islamskog svijeta s polica u marketima su uklonjeni francuski proizvodi.

Kampanje su brzo naišle na veliku podršku na društvenim mrežama, a takva pojava je zabrinula francuske vlasti jer bi to mogao biti ozbiljan udar na francusku ekonomiju.

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske jučer je pozvalo na zaustavljanje tih kampanja usmjerenih na francuske proizvode i putovanja u tu zemlju.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button