Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Erdogan pozvao islamske zemlje da se ujedine

Erdogan pozvao islamske zemlje da se ujedine

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je islamske zemlje da se ujedine i pokažu solidarnost jedna prema drugoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za saudijsku televiziju Rotana, turski predsjednik je istakao da dolazi do podmuklih dešavanja protiv islamskog svijeta.

“Turska i Saudijska Arabija su mete. Vidimo da su sve klopke i planovi uprti protiv islamskog svijeta. Zbog toga bi islamske zemlje trebale sarađivati i pokazati solidarnost”, rekao je Edogan.

Podsjetio je da je najmanje 600.000 ljudi ubijeno tokom rata u Siriji, ali da ih je za kratko vrijeme posebno puno poginulo u Halepu. U tom smislu je kazao da bi islamski svijet trebao sarađivati prije nego što bude kasno.

Turksa i SAD su krajem augusta započele operaciju u sjevernoj Siriji kako bi taj predio očistili od ISIS-ovih elemenata. Istakao je da Ankara nema ekspanzionističke planove u Siriji.

Erdogan je podsjetio da je njegova zemlja primila gotovo tri miliona izbjeglica, na koje je potrošila 12,5 milijardi dolara, što je, kako je kazao, “njihova ljudska dužnost”.

Dodao je da Zapad izbjegava svoju odgovornost prema izbjeglicama i da te zemlje zatvaraju svoje granice.

Govoreći o situaciji u Iraku, Erdogan je istakao da Mosul, drugi po veličini islamski grad pripada njegovom stanovništvu.

“Nakon što se Mosul oslobodi od ISIS-a, tu bi trebali ostati samo sunijski Arapi, Turkmeni i sunijski Kurdi”, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top