Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Erdogan o krizi u Zaljevu: Nema pobjednika u svađi među braćom

Erdogan o krizi u Zaljevu: Nema pobjednika u svađi među braćom

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u obraćanju nakon iftara, održanog u organizaciji ogranka AK Partije grada Istanbula, u vezi s krizom između nekih arapskih zemalja i Katara istakao da nije ispravno izazivati nove napetosti u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sa žalošću moram kazati da su povećane tenzije među bratskim zemljama u Zaljevu posljednjih dana umanjile radost ramazana svim muslimanima. Pogrešno je da se sada pojavio i novi problem u momentima kada se islamski svijet ionako suočava s mnogim problemima i poteškoćama. Nikako nije ispravno da u ovom regionu, kada se umiješaju prljavi računi, energiju trošimo na vlastite unutrašnje probleme te da tako trošimo naše oskudne resurse. Zato poručujem braći u Zaljevu, liderima i narodu Zaljeva, da nema pobjednika u svađi među braćom, klevatama se ne može nigdje stići. Strana koja će pobijediti u ovoj svađi jesu oni koji se hrane nestabilnošću, trenzijama, krvlju i suzama našeg regiona”, rekao je Erdogan.

Naglasio je kako nije ispravno izazivati nove napetosti u regionu.

“Svaki dan pojavi se neka nova vijest… Udruženja i fondacije koje u Kataru pružaju različite usluge proglašavaju se terorističkim organizacijama. Ne može to tako. Meni su poznate neke od tih fondacija. Znam za njih. Ja do danas nisam vidio da Katar pruža podršku terorizam”, poručio je Erdogan.

Istakao je da Turska neće, kako je rekao, braći u Kataru okrenuti leđa.

“Šta se to odjednom desilo sa zemljama Zaljeva, koje su sve do posljednje dvije sedmice imale dobre odnose, pa sada prijatelji braću u Zaljevu proglašavaju terorističkom zemljom? Nemoguće je shvatiti šta se događa. Izvinite, ali mi nećemo braći u Kataru okrenuti leđa i ostaviti ih na cjedilu. Nastavit ćemo s podrškom u okviru naše odgovonosti na putu pravde. Kod nas ima jedna izreka: ‘Ne dozvoli da zbog tebe mučenik uzdahne, to će ti se sigurno vratiti'”, rekao je Erdogan.

Na kraju je napomenuo da nekima smeta što Turska u tu zemlju izvozi hranu, lijekove i druge proizvode.

“Znamo da su se neki u Zaljevu radovali kada je u Turskoj izveden pokušaj puča. Ako oni imaju obavještajne agencije, imamo ih i mi… Sada ima i onih kojima smeta što smo uz braću u Kataru, što im dostavljamo pomoć u hrani, i što u tu zemlju izvozimo hranu, lijekove i ostale proizvode. Izvinite, ali mi ćemo nastaviti pružati svaki oblik podrške Kataru”, poručio je Erdogan.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Bahrein i Jemen su saopćili u ponedjeljak kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top