Vijesti iz svijeta

Erdogan nakon izbora u Turskoj: Volja građana je važnija od svega

 Istakao je da sve političke partije u Turskoj moraju učiniti sve kako bi se u zemlji sačuvali stabilnost i sigurnost

 

– Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora u Turskoj uputio pisano saopćenje u kojem je izrazio želju da rezultati izbora budu korisni za Tursku i njene građane, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Visoka izlaznost na izborima je pokazatelj snažne volje građana na glasačkim mjestima kao i njihove posvećenosti demokratiji. Volja građana je bitnija od svega. Prema sadašnjim rezultatima, nijedna partija nema mogućnost da samostalno formira vlast. Vjerujem da će sve političke partije koje su učestvovale u izbornom procesu uraditi zdravu i realnu procjenu stanja”, istakao je turski predsjednik.

Napomenuo je da sve političke partije u Turskoj moraju učiniti sve kako bi se u zemlji sačuvali stabilnost i sigurnost.

“U periodu nakon izbora sve partije moraju pokazati potrebnu posvećenost kako bi se u zemlji sačuvali stabilnost, sigurnost i demokratska dostignuća. Bitno je da se sve partije ponašaju odgovorno u ovom periodu”, upozorio je Erdogan.

U Turskoj su jučer održani parlamentarni izbori, a prema preliminarnim rezultatima prebrojanih 99 posto biračkih listića pobijedila je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa osvojenih 40,80 posto glasova ili 258 zastupničkih mjesta.

AK Partija je osvojila 40,80 posto glasova, dok je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) dobila 25,06 posto glasova ili 132 mandata u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, koja broji ukupno 550 zastupnika. Opoziciona desničarska Nacionalna narodna partija (MHP) dobila je 16,37 posto glasova ili 80 mandata u parlamentu, a prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) osvojila je također 80 zastupničkih mandata. HDP prvi put kao stranka iz izbora ulazi u najviše zakonodavno tijelo Turske.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button