Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Erdogan nakon 18 godina: “Džamije su naše kasarne, kupole naši štitovi, munare su naša koplja…

Erdogan nakon 18 godina: “Džamije su naše kasarne, kupole naši štitovi, munare su naša koplja…

Prije osamnaest godina aktuelni turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izrecitirao je stihove iz jedne turske pjesme, nakon čega je bio osuđen. Jučer, 18 godina nakon tog događaja, na istom mjestu predsjednik Erdoan izrecitirao je iste stihove.

 

Ovo se dogodilo u gradu Siirt na jugoistoku turske tokom predsjednikovog obraćanja na promovisanju razvojnih projekata. Ti stihovi glase:

“Džamije su naše kasarne,

kubat naši štitovi,

munare su naša koplja,

a klanjači naši vojnici.

Ovo je sveta vojska koja čuva našu vjeru.

Allahu ekber, Allahu ekber.”

Predsjednik je još istakao da je ovaj trg bio presudan u njegovom političkom djelovanju: “Pročitao sam pjesmu za koju je saglasnost dalo ministarstvo obrazovanja, ali sam uprkos tome ipak uhapšen. Sjećate li se ti stihova? Hajmo ih još jednom recitirati da vidimo kakve su slobode u novoj Turskoj” – kazao je Erdoan, najavljujući njihovo citiranje.

Ove stihove, od poznatog turskog pjesnika Zije Gokalpa, Erdoan je citirao još 1997. godine nakon čega je osuđen.

Erdoan se, također, osvrnuo i na kritike predsjednika CHP, najveće opozicione partije da “zloupotrebljava Kur’an” te je kazao: “Gospodine Kilicdaroglu, ja sam odrastao uz Kur’an i ja živim Kur’an.”

islambosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top