Vijesti iz svijeta

Erdogan: Afrički kontinent će imati odlučujuću ulogu u 21. stoljeću

- Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će u okviru posjete Africi posjetiti Angolu, Togo i Nigeriju, a njegova prva stanica će biti Luanda, glavni grad Angole

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prije polaska u Angolu, prvu državu koju će posjetiti u okviru afričke turneje, podsjetio je da je proteklih godina obavio na desetine posjeta zemljama na afričkom kontinentu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Obavio sam ukupno 38 posjeta u 28 afričkih zemalja, uključujući i one dok sam bio premijer”, kazao je Erdogan u obraćanju na konferenciji za novinare na aerodromu Ataturk u Istanbulu.

Erdogan će u okviru posjete Africi posjetiti Angolu, Togo i Nigeriju, a njegova prva stanica će biti Luanda, glavni grad Angole.

“Nastavljamo približavati Tursku i Afriku na svim poljima. Na našu saradnju s afričkim zemljama nikada ne gledamo kratkoročno niti s fokusom na interese”, rekao je turski predsjednik.

Istakao je da je trgovinska razmjena Turske s afričkim državama u proteklom periodu značajno porasla.

“S obimom trgovine koji premašuje 25 milijardi dolara do kraja 2020. godine, Turska se ističe kao strateški partner afričkih država”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je Turska tokom globalne pandemije koronavirusa pružila pomoć i podršku mnogim državama u svijetu.

“Pružili smo pomoć u medicinskoj opremi i materijalu u borbi protiv pandemije za 159 zemalja i 12 međunarodnih organizacija. Kada završimo vakcinu TURKOVAC pokušat ćemo također svugdje pružiti najbolju moguću podršku”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da će se u Istanbulu 21. i 22. oktobra održati 3. Tursko-afrički poslovni forum, te da će Istanbul također biti domaćin Samita partnerstva Turske i Afrike 17. i 18. decembra.

“Želimo unaprijediti naše odnose s afričkim kontinentom na osnovama ravnopravnog partnerstva, s uvjerenjem da će uloga afričkog kontinenta biti odlučujuća u 21. stoljeću. Mi nismo među onima koji pokušavaju održati stari kolonijalni poredak novim načinima i metodama. Želimo uspjeti i koračati zajedno s našom braćom Afrikancima”, kazao je Erdogan.

Pored Erdogana u delegaciji Turske koja putuje u afričke zemlje nalaze se još i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez i direktor Direkcije za komunikacije Ureda predsjednika Republike Turske Fahrettin Altun.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button