Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal > ERC “Misbah” u Begovom Hanu: Idealno mjesto za organiziranje seminara, druženja i edukacija

ERC “Misbah” u Begovom Hanu: Idealno mjesto za organiziranje seminara, druženja i edukacija

Turistički potencijali Bosne i Hercegovine sve su više prepoznatljivi kod stranih gostiju, kojih je iz godine u godinu sve više. Posebno se to odnosi na onu populaciju koja se pri izboru destinacije želi odlučiti za mjesta koja nude halal turizam. Osim tog segmenta gostima je bitno okruženje, ali i čist zrak sa kojim se osim planinskih predjela mogu pohvaliti pojedine manje sredine. Begov Han, mjesto koje se nalazi između Zenice i Žepča spada u kategoriju potencijalnih turističkih desetinacija, koja je još za vrijeme postojanja bivše Jugoslavije bila poznata kao idealna oaza mira.

Fenomen „Ruže vjetrova“

Dokaz tome da je Begov Han još prije četrdesetak godina predstavljao primamljivo područje za odmor i rekreaciju je i običaj Josipa Broza Tita koji je rado odmarao na ovom području prilikom putovanja. Razlog za to je fenomen „Ruže vjetrova“ koji posjetiocima nudi čist zrak tokom cijele godine. Ovaj fenomen nastaje usljed specifičnih strujanja zraka u određenom geografskom području. Posljedica takvih stalnih strujanja su čist zrak, sprečavanje nastanka i zadržavanja magle te veća koncentracija kisika. Esed Ivojević, član upravnog odbora Balkanskog udruženja muslimana potrošača ističe da ambijent koji nudi Begov Han predstavlja značajan turistički potencijal.

„Potencijal Begovog Hana kao mjesta gdje se susreću ta zračna strujanja je izvanredan i predstavlja vazdušnu banju gdje boravak i fizička aktivnost ima višestruke zdravstvene koristi i prevenira bolesti dišnih puteva. Ako imamo u vidu da je u Bosni i Hercegovini zrak zagađen, posebno u hladnim zimskim danima, onda tu vazdušnu banju trebamo posmatrati kao idealno mjesto za odmor naših pluća i relaksaciju organizma. Konstantan porast broja turista u našoj zemlji nas tjera da više koristimo prirodne i druge potencijale koje im možemo i trebamo nuditi. Uporedo s tim, broj turista koji vode računa o principima halala je sve veći i to stavlja domaću ekonomiju na ispit obezbjeđivanja uslova za ispunjavanje očekivanja turista koji žele biti takvu vrstu usluge. To je značajan aspekt ponude kojom želimo privući strane turiste a potencijalno i investitore“, ističe Ivojević.

Kako kaže, ovakva mjesta posebno su interesantna posjetiocima koji žele turizam po halal principima poslovanja, što je značajno iz razloga jer ova vrsta tururizma ima tendenciju rasta što svakako Begov Han, ali i ostatak Bosne i Hercegovine trebaju iskoristiti na pravi način.

„Manja mjesta u našoj Bosni i Hercegovini, poput Begovog Hana, imaju potencijal za ubrzan razvoj ukoliko se uklope u savremene tokove adekvatne ponude halal turizma. Pored toga, ne treba zaboraviti ni naše domaće proizvode i ukusna jela koja mogu biti predmet interesovanja stranih gostiju. Halal turizam je jedna od najbrže rastućih industrija na svijetu koja ima tendeciju rasta. Tržište halal proizvoda i usluga će uskoro doseći ukupnu vrijednost od dva triliona američkih dolara na godišnjem nivou. Moramo raditi više na promociji turističkih potencijala Bosne i Hercegovine kako bi se naša zemlja bolje pozicionirala na mapi poželjenih turističkih destinacija svijeta. Posmatrajući zvanične statistike o broju turista u našoj zemlji, zadnje tri godine se bilježi konstantan rast broja turista iz arapskih zemalja koje interesuje turistička halal ponuda naše zemlje, govori Ivojević.

Neiskorišteni potencijal

Prednost Begovog Hana je i ta što posjeduje Edukativno rekrativni centar „Misbah“, koji je nažalost jedan od rijetkih objekata te namjene na ovom području. Predsjednik Udruženja „Svitanje“ iz Sarajeva, Adnan Ljevo ističe da je ovo udruženje prepoznalo potencijal Begovog Hana koje osim halal turizma nudi i mogućnost organiziranja edukativnih sadržaja, što svakako nedostaje manjim sredinama u Bosni i Hercegovini.

„Vođeni iskustvom organiziranja velikog broja seminara i višednevnih edukativnih programa, mogu reći da su mjesta poput Begovog Hana, vrlo pogodna za te svrhe. Klijenti, prije svega zahtijevaju mirnu i opuštajuću atmosferu kako bi se fokusirali na sadržaje seminara i kako bi edukativni programi, koje nudimo, postigli što bolje rezultate. Također, živimo u vrlo dinamičnom vremenu gdje životni tempo zadaje vrlo visok ritam, pa povremeno udaljavanje od takvog života predstavlja smiraj i predah, pred nastavak novih izazova i prepreka. Ovakva mjesta, iako mala i udaljena, daju sve uslove za uspješnu organizaciji događaja koji imaju za cilj upravo to, realizaciju kvaltetnih edukativno-obrazovnih programa u prirodnom ambijentu, daleko od gradske buke i gužve. Kao učesnik mnogih internacionalnih seminara, konferencija i simpozija, primjetio sam da je takav trend prisutan širom svijeta. Odnosno, da je za uspješan seminar i druge edukativne sadržaje, pored kvalitetnog programa i ljudskog resursa, nužno obezbjediti i odgovarajuće mjesto gdje će taj progam biti realizovan i ispuniti zacrtane ciljeve.Naše udruženje već godinama organizuje brojne seminare u ERC Misbah, u Begovom Hanu, i mogu reći da smo jako zadovoljni sadržajem kojeg centar nudi. Naši programi se realizuju uglavnom u ljetnom periodu, a namjenjeni su studentskoj populaciji“, napominje Ljevo.

Kao i mnoga manja mjesta i Begov Han je zapostavlja, a njegov potencijal se ne iskorištava na pravi način. Ljevo ističe da je ovo samo jedan od primjera malih sredina koje imaju neiskorišteni potencijal, koji ako se na pravi način iskoristi može utjecati na ostanak mladih u BiH.

„Mjesto poput Begovog Hana je samo jedan primjer ogromnog turističkog potencijala naše zemlje koji je često neiskorišten i zapušten. Smatram da se sistemskim rješavanjem ovog problema, prvenstveno mislim na pronalazak načina investiranja, Bosna i Hercegovina može učiniti rajom na zemlji, gdje bi se, pored seminara organizovale i mnogo druge zahtjevnije aktivnosti, poput ljetnih škola, priprema brojnih sportskih ekipa itd. Na taj način bi se podržavao turizam u BiH, ali i ekonomski rast uopće, što bi djelimično zaustavio i odlazak mladih u zapadne zemlje, konstatuje Ljevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top