Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Epidemiolog Zoran Radovanović: Do epidemije malih boginja došlo zbog otpora vakcinaciji

Epidemiolog Zoran Radovanović: Do epidemije malih boginja došlo zbog otpora vakcinaciji

Epidemiolog Zoran Radovanović, koji je učestvovao u suzbijanju epidemije variole vere 1972. godine, u razgovoru za AA kazao je da je to bila poslednja epidemija velikih boginja u Evropi. Dodao je i kako se radilo o jednoj od najdramitičnijh akcija zdravstvene službe od Drugog svjetskog rata.

Radovanović je bio jedini među tadašnjim epidemiolozima koji je bio zaštićen od ove zaraze, jer je prethodno vakcinisan uoči putovanja u Indiju.

– Događaj bez presedana –

“Bilo je ozbiljnih bolesti, umiralo se puno od tuberkuloze, sprovođene su akcije suzbijanja vašljivosti, ali nekako, to su sve bolesti i stanja koje su bile prisutne sve vrijeme, a ovo je došlo iz vedra neba, tako da u pogledu angažovanja zdravstvenih radnika, resursa, panike koja je nastala, to je događaj bez presedana u posljeratnoj Jugoslaviji. Kada pogledamo broj umrlih, to je 35, to je mnogo puta manje od najćešćih zaraznih bolesti poslje rata, ali ljudi su navikli na te bolesti, da postoji tuberkuloza, a ovo je došlo u periodu kad mi od 1930. nismo imali tu bolest, zbog vakcinacije”, kazao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, tada je vakcinisano 18 miliona ljudi, a u prosjeku jedan oboljeli zarazi pet osoba u neimunizovanoj sredini, ali je Jugoslavija bila djelimično imunizovana sredina. Dodaje kako je prvi slučaj zarazio 11 osoba.

“Nastala je panika, problem je što se krila bolest”, kazao je Radovanović dodavši da je tada došlo do zastoja, jer nekoliko dana nije data saglasnost da se objavi epidemija, iako se za nju na Kosovu znalo.

Epidemija je 15. marta potvrđena u Institutu “Torlak”, a za epidemiju u Beogradu znalo se 22. marta, a tek 25. marta je u javnost puštena informacija o tome.

“Na kraju je zvanično oboljelo 175 ljudi, a u karantinima je bilo više od 13.000 ljudi, a samo u Beogradu preko hiljadu, Beograd je imao osam karantina”, prisetio je Radovanović.

On je objasnio da nije bilo moguće procjeniti koji dio zemlje je bio prioritet, jer se nije znalo gde će se oboljeli pojaviti sljedećeg dana.

“Epidemija je suzbijena u jako kratkom vremenu, uz veliku pomoć svijeta”, kazao je Radovanović.

– Umjesto otpora vakcinaciji, vjerovati nauci i struci –

Poredeći ondašnje vrijeme sa sadašnjom situacijom u vezi sa pojavom malih boginja (ospice) u Srbiji, rekao je da do ove bolesti ne bi ni došlo da nije bilo otpora vakcinaciji.

“Važno je vjerovati nauci i struci”, zaključio je Radovanović, koji je napisao i knjigu “Variola vera – virus, epidemija, ljudi” o epidemiji te bolesti 1972. godine.

Naime, Srbija i još neke zemlje regije posljednjih mjeseci suočene su sa epidemijom malih boginja (ospica), zarazne bolesti sa daleko manjom smrtnosti od one koju izazivaju velike boginje, za koju već decenijama postoji vakcina uvrštena u obavezni kalendar vakcinisanja.

Prema posljednjim informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, deset osoba preminulo je od malih boginja u Srbiji, dok je obolelo 3.538 osoba. Najmlađa osoba preminula od malih boginja je dvogodišnje dijete, dok je najstarija imala 45 godina.

Najmlađa oboljela osoba ima 15 dana, a najstarija 70 godina, dok je najveći broj oboljelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Oko 95 odsto oboljelih osoba je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcionog statusa.

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zаpаljеnjе mоzgа kоd јеdnе i upаlа plućа kоd 349 оbоlеlih оsоbа.

U sklаdu s prеdlоžеnim mjеrаmа Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје “Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, nа tеritоriјi Srbiје intеnzivnо sе sprоvоdi vаkcinаciја svih nеvаkcinisаnih i nеpоtpunо vаkcinisаnih оsоbа uzrаstа оd nаvršеnih 12 mjеsеci dо nаvršеnih 14 gоdinа.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top