Ekonomija

Energoinvest: Pušten u rad dalekovod u Albaniji vrijedan 31 mil. EUR

Predstavnici Energoinvesta d.d. Sarajevo prisustvovali su puštanju pod napon dalekovodne linije 110 kV Erseke – Permet u Republici Albaniji. 
Radi se o značajnom projektu za ovu kompaniju, ukupne vrijednosti 31 milion eura. 
Osim dalekovodnih linija na jugu, Energoinvest u Albaniji realizira još jedan veliki projekt na sjeveru zemlje, dalekovod 400 kV, u vrijednosti 28,5 miliona eura. 
Ceremoniji puštanja u pogon dalekovoda, pored direktora Energoinvesta Enesa Čengića i pomoćnika direktora za oblast inženjeringa Mersada Ramovića i zaposlenika u Albaniji, prisustovali su ministar energije i industrije u Vladi Albanije Damian Gjinkuri, potpredsjednik Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW) Christoph Tiskens, generalni direktor Elektroprenosa Abanije Engjell Zeqo te predstavnici Ambasade Njemačke u Albaniji. 
– Naši inženjeri, projektanti, monteri, radnici pokazuju da u vrlo teškim i zahtjevnim uslovima na jugu Albanije mogu uraditi kvalitetan posao, proizvod koji je vrhunski, a to na ovom projektu potvrđuju i albanske vlasti, ali i naši njemački finansijski partneri. Dobiveni poslovi, njihova uspješna realizacija, svrstali su Energoinvest kao lidera u elektroenergetici u ovom dijelu Evrope. Potvrda tome je i upravo pristigla obavijest o dobijanju još jednog velikog projekta u regionu – rekao je direktor Čengić. 
Dodao je da je crnogorski elektroprenosni sistem dodijelio Energoinvestu posao za izgradnju dalekovoda od 400 kV Čevo – Pljevlja ukupne vrijednosti cca 29 miliona eura te da je time potvrđena i odlična međudržavna saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 
Energoinvest zahvaljujući ugovorima koje realizira, te ovom novom u Crnoj Gori, omogućit će stabilno poslovanje kompanije, reference i otvaranje vrata za dobijanje novih poslova kako u regionu tako i na drugim tržištima. 
I pored ovih izuzetnih rezultata, i dalje veliki problem za kompaniju, nažalost, predstavlja rat u Iraku i Libiji, te nemogućnost naplate realiziranih ugovora, što otežava poslovanje, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Energoinvesta d.d. Sarajevo.

 

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button