Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > EMMAUS: Počeli radovi na izgradnji kuće za Mirsadu i Jasmina Suljkanović

EMMAUS: Počeli radovi na izgradnji kuće za Mirsadu i Jasmina Suljkanović

MFS – EMMAUS pokrenuo akciju izgradnje kuće za socijalno ugroženu porodicu u Lukavici Rijeci, općina Doboj Istok

Doboj Istok, 2. mart 2016. – Humanitarna organizacija „Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus“ (MFS-EMMAUS) Doboj Istok pokrenula je akciju prikupljanja sredstava i materijala za rekonstrukciju kuće Mirsade i Jasmina Suljkanović iz Lukavice Rijeke. Radi se o kući staroj preko 50 godina koja se nalazi u ruševnom stanju gdje majka Mirsada (67) i njen sin Jasmin (38) žive već godinama bez vode i struje. Jasmin je bolestan i nezaposlen, oboje žive od socijalne pomoći koja iznosi 100 KM. Danas su počeli radovi na izgradnji kuće, čija će izgradnja koštati oko 40.000 KM, a završetak radova i useljenje je planirano do kraja maja ove godine.

«Ova porodica nije u stanju da se brine sama o sebi, tako da je ovoj porodici potrebno sve: peć, namještaj, hrana, odjeća, ali im je prije svega potreban novi dom jer kuća u kojoj sada žive više nije sigurna i svaki čas se može urušiti. MFS-EMMAUS je već obilazio ovu porodicu i uručio im humanitarnu pomoć u vidu prehrambenih artikala i higijenskih potrebština. S obzirom na njihovo teško stanje odlučili smo pokrenuti akciju izgradnje novog doma za Mirsadu i Jasmina u kojem će imati normalne uslove za život dostojne čovjeka. Danas su počeli radovi na izgradnji nove kuće, a rušenje starog objekta i ostale pripreme već su završene uz pomoć komšija i mještana», kazao je Elmedin Škrebo rukovodilac sektora za razvoj i saradnju u MFS – EMMAUS-u.

Izgradnju novog objekta pomoći će i nekoliko lokalnih firmi u građevinskom materijalu, stolariji, sanitariji i novcu.

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera. Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku. MFS – EMMAUS se među ostalima brine i o narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno priprema 300 obroka, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, itd.

MFS – EMMAUS je članica nekoliko većih svjetskih nevladinih organizacija. Također, velik broj domaćih društveno odgovornih kompanija i pojedinaca podržava svojim sredstvima rad Udruženja. MFS – EMMAUS je realizovao i niz projekata u saradnji sa organizaciom Emmaus Internacional iz Francuske, INHOPE iz Holandije, IHH iz Turske, RAF Fondacijom iz Qatra, Proplan iz Holandije, NEDWE-WAMY iz Saudijske Arabije, Dubai Charity iz U.A.E.-a, BHB iz Austrije, Save the Children, ambasadama Velike Britanije, Holandije, Sjedinjenih Američkih Država, Ministarstvom Sigurnosti BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom za rad socijalnu politiku i povratak TK, kao i mnogim drugim.
http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top