Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Emir Kovačević imenovan u OSCE-ovu komisiju stručnjaka za slobodu vjere ili uvjerenja

Emir Kovačević imenovan u OSCE-ovu komisiju stručnjaka za slobodu vjere ili uvjerenja

Sarajevski advokat i aktivista za ljudska prava postao je član OSCE-ove komisije stručnjaka za slobodu vjere ili uvjerenja. Novoimenovani tim stručnjaka OSCE-a sastao se ove godine u Varšavi, Poljska, s mandatom od tri godine. Komisija je formirana 1997. godine i igra važnu ulogu u podršci državama članicama OSCE-a pri njihovoj brizi o pravima na slobodu vjere ili uvjerenja.

Emir Kovačević rođen je 1961. godine u Banovićima. Pravni fakultet završio je u Sarajevu, a u istom gradu 1999. godine otvara i advokatsku kancelariju. Ispred Islamske zajednice u BiH aktivno je angažiran u radu Međureligijskog vijeća u BiH. Kao koordinator pravne ekspertne grupe Međureligijskog vijeća je na izradi nacrta Zakona o pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica u BiH i Zakonu o zabrani diskriminacije. Objavio je više radova o temi slobode vjere, a krajem 2013. godine i knjigu “Sloboda vjere u presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.”

Povezani tekstovi:

Sloboda vjere u novom Zakonu o radu u Federacije BiH

Delegacija Islamske zajednice na plenarnoj sjednici OSCE-a Human Dimension Implementation Meeting u Varšavi

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top