Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Ekonomsko čudo: Ko su ‘šampioni’ tešanjske privrede

Ekonomsko čudo: Ko su ‘šampioni’ tešanjske privrede

Nove informacije o poslovanju za 2016. godinu donosi porta BiznisInfo pokazuju koliko je snažna tešanjska privreda i koliki je napredak ostvarila.

Hifa Oil predvodi tešanjsku privredu po ukupnim prihodima u 2016. godini i oni iznose 321 milion maraka, dok je firma ostvarila dobit od 8,2 miliona. Hifa Oil je samo jedna od velikog broja kompanija koje posluju u okviru Hifa grupacije.

Hifa Petrol je, u okviru iste grupacije, lani ostvarila prihode od 245 miliona KM i dobit od 11,2 miliona maraka. Ostale kompanije u okviru ove grupacije također su napravile odlične rezultate prošle godine.

Prihodi kompanije AS Tešanj su znatno porasli prošle godine i to na 112,7 miliona, u odnosu na 106,8 miliona u 2015. godini, kao i  broj zaposlenih koji je dostigao 450. Kao i u slučaju Hife, AS je jedna od kompanija u grupaciji, u okviru koje posluju i Klas, Sprind, Vispak i druge firme širom BiH, a nedavno su kupili i dio Agrokomerca za tri miliona KM.

Kompanija Madi iz Tešnja, regionalni lider u proizvodnji proizvoda od mesa peradi, ostvarila je lani ukupne prihode od 111,3 miliona maraka, u odnosu na 84,5 miliona godinu ranije. To znači da se ova kompanija može smatrati „dobitnikom godine“ kada je riječ o ionako uspješnoj tešanjskoj privredi, jer je ostvarila rast prihoda za skoro 27 miliona maraka. Neto dobit iznosila je 8,5 miliona maraka, što je povećanje za oko dva miliona KM u odnosu na godinu ranije. Osim toga, kompanija je povećala  broj radnika na 358.

Jedna od vodećih kompanija u Tešnju je Prevent FAD, koji je lani zabilježio prihode od 61,4 miliona KM i dobit od oko 5 milion KM.

Kompanija Mann Hummel BA iz Tešnja, koja posluje o okviru njemačke grupacije i smatra se jednom od najboljih privatizacija u BiH, nastavila je prošle godine sa izvrsnim poslovanjem i ostvarila poslovne prihode u iznosu od 57,5 miliona maraka, te neto dobit od 4,4 miliona KM. Na taj način je ostvaren rezultat sličan onome iz 2015. i zadržan je kontinuitet u uspješnom poslovanju.

Firma Koteks iz Tešnja lani je ostvarila prihode od 19,5 miliona maraka, što je povećanje za oko 5 miliona maraka u odnosu na godinu ranije. Koteks ove godine pokreće proizvodnju u Zavidovićima gdje otvara 100 radnih mjesta.

Osim spomenutih kompanija, u Tešnju posluje još veliki broj uspješnih firmi, ali nažalost nisu sve mogle biti spomenute.

Ono što je zajedničko svim spomenutim kompanijama jesu stalna ulaganja u nove proizvodne pogone i nove tehologije, ali i u edukaciju i usavršavanje usposlenika. Naravno, iza većine ovih kompanija stoji višedecenijska tradicija jer ovakve rezultate nije moguće postići preko noći.

Tešanjske kompanije su nosioci ekonomskog razvoja BiH i najbolji primjer kako bi privreda cijele države trebala izgledati ako i drugi budu slijedili njihov primjer.

Autor: BiznisInfo

Korišteni podaci: Bisnode BH, Sarajevska berza

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top