Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal

U sistem Halal kvalitete ušlo 5 novih kompanija

U mjesecu decembru 2019. godine uspješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda okončale su kompanije Mak Gastro doo Visoko, Fah-Kožar doo Visoko, Opća zadruga Vlašić Produkt Travnik, Sintofarm Adriatica doo Orašje i pogon kompanije Don Don doo u Kragujevcu. Mak Gastro doo Visoko se bavi proizvodnjom doner kebaba od junećeg i pilećeg mesa

Semić Isaković: Svinja – znanstvene posljedice korištenja svinjskog mesa, potreba za halal mesom

Svinjetina kao meso sadrži veliku količinu masti koji se nalazi u unutrašnjosti ćelija mišića, dok je masno tkivo goveđeg mesa odvojeno od mišićnog tkiva i nalazi se izvan ćelija u vezivnom tkivu, a ne u stanicama. Naučna istraživanja pokazuju da kada čovjek pojede hranu životinje koja je svežder (svinja), masnoća takve

Vispakova Tajna promoviše bosanska jela i čuva Bosansku kuhinju

Vispak u saradnji sa potrošačima i partnerima Bingo i Udruženjem kuhara BiH realizuje aktivnosti u cilju promocije bosanskih jela te osnivanja Instituta Bosanske kuhinje. Kupovinom Tajne za pripremu bosanskih jela izdvajaju se sredstva za osnivanje Instituta Bosanske kuhinje. Prikupljeni fond potrošači mogu pratiti na web stranici www.bosanskakuhinja.ba U tržnom centru Bingo

Vimes doo i Vimes Commerce doo Visoko halal certificirani

Halal industrija bogatija je za dvije kompanije. Uspješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda, okončale su kompanije Vimes Commerce doo Visoko i Vimes doo Visoko koje posluju u sklopu grupacije Vimes. Riječ je o sestrinskim kompanijama iz oblasti industrije mesa. Halal certificiranjem obuhvaćena je klaonica krupne i sitne stoke, te pogon za preradu halal

Nijemci, Norvezani, Šveđani žele bosanskohercegovački halal certifikat

Razgovarao: Jakub SALKIĆ Već nekoliko godina septembar je mjesec rezerviran za promociju halala, prije svega zbog “Sarajevo Halal Sajma”, koji se tog mjeseca održava u Sarajevu. Riječ je o jedinstvenom događaju za našu zemlju, ali i za zemlje iz našeg okruženja. O halalu smo razgovarali s direktorom Agencije za certificiranje halal kvalitete, institucije koja

Azra Čolić: Halal je logično i prirodno rješenje za Bosnu i Hercegovinu

Sarajevo halal sajam i ove godine u Sarajevo će dovesti predstavnike halal-industrije iz raznih oblasti iz Malezije, Saudijske Arabije, Njemačke, Norveške, Srbije, Albanije, Hrvatske, Crne Gore i brojnih drugih zemalja. S obzirom na to da se sajam održava od 26. do 28. septembra, pripreme su pri kraju, ali kako je

Cydonia – lider u proizvodnji halal dodataka ishrani, biljnih lijekova i kozmetike

Bosna i Hercegovina u segmentu halal ekonomije razvija i halal farmaceutsku industriju u okviru koje djeluje četiri proizvođača: Obrt TIM MED Bosanska Krupa, Sunnah Product doo Cazin, Zlatni Med doo Sanski Most te kompanija Cydonia phytopharmaceuticals koju kroz razgovor sa Edinom Škaljićem, rukovodiocem prodaje predstavljamo za čitaoce portala Halal Magazin. Cydonia ima 17 proizvoda u

Sinija – prvi halal certificirani restoran na Baščaršiji

U povodu uspješne implementacije zahtjeva Halal standarda, Agencija za certificiranje halal kvalitete dodjelila je halal certifikat restoranu Sinija Baščaršija. Ovo je veoma značajno jer se radi o prvom halal certificiranom restoranu na Baščaršij. Restoran je ispunio zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata iz kategorije HALAL

U promociju halala trebamo se svi uključiti jer halal donosi dobro svima

Od 01. jula 2018. mr. Damir Alihodžić je imenovan za vršioca dužnosti direktora Agencije, a krajem godine mu je potvrđen četverogodišnji mandat. Za Halal magazin sa mr. Alihodžićem razgovaramo o posjeti Maleziji, o halal ekonomiji u BiH, novim izazovima u radu Agencije, o halal lifestyle-u… Razgovarao: Voloder Sanadin Početkom mjeseca ste boravili u glavnom gradu

Halal industrija je perspektiva za privredni rast i razvoj

Piše: Sanadin Voloder Islam je priznat u Hrvatskoj još dok je ona bila dio Austro-Ugarske monarhije 1916. godine. Stotinu godina kasnije u Opatiji je održan treći Svjetski halal dan na kojem se Hrvatska i regija predstavila ovom, možemo slobodno reći, najbrže rastućem tržištu danas. Zahvaljujući predanom radu Centra za certificiranje halal kvalitete

Top