Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Egipat: Posrednik ili saučesnik u agresiji na Gazu

Egipat: Posrednik ili saučesnik u agresiji na Gazu

Huškačka kampanja državnih egipatskih medija protiv Hamasa i stanovnika Gaze doprinijela je utisku da egipatskom stavu nedostaje neutralnosti [AFP/Getty]

Od početka izraelskih napada na Gazu, Egipat se činio nejasnim i nesposobnim u ulozi posrednika za okončanje krize.
 

Piše: Khalil al-Anani

Egipatski stav prema izraelskoj agresiji na Gazu je izazvao brojna pitanja o samoj njenoj prirodi. Jedno od njih je – je li Kairo iskren posrednik koji bi mogao pomoći u rješavanju krize ili je i sam dio problema i prepreka bilo kojem ponuđenom rješenju?

Prije nekoliko dana, palestinska pregovaračka delegacija je napustila Kairo, u kojem je provela skoro dvije sedmice, bez postizanja bilo kakvog istinskog napretka, bilo na planu zaustavljanja agresije ili ostvarivanja legitimnih palestinskih zahtjeva, od kojih je najvažniji ukidanje opsade Pojasa Gaze. 

Od samog početka agresije Egipat se činio nejasnim i nesposobnim za rješavanje krize, čak i ako pretpostavimo da je imao najbolje namjere.

To se moglo naslutiti kada je Kairo, nekoliko dana nakon početka agresije, predložio inicijativu za primirje, ali je nije ponudio snagama palestinskog otpora, koje su jedna od dvije sukobljene strane, što je izazvalo velike sumnje u transparentnost Kaira i dovelo u pitanje njegovu ulogu posrednika za okončanje krize.

Nedostatak neutralnosti

Kada je počela kopnena operacija, nakon što bombardovanje nije dalo željene rezultate i nakon što su snage otpora pokazale postojanost, egipatska uloga je ogoljena do te mjere da su izraelski mediji, od krajnje ljevičarskih do krajnje desničarskih, nedvojbeno govorili o egipatskoj umiješanosti i naporima u gušenju i potkopavanju Hamasa.

Kairo to nije izričito negirao. Naprotiv, huškačka kampanja državnih egipatskih medija protiv Hamasa i stanovnika Gaze doprinijela je utisku da egipatskom stavu nedostaje neutralnosti.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Egipat: Posrednik ili saučesnik u agresiji

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com