Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Egipat: Je li krv psa vrednija od ljudske

Egipat: Je li krv psa vrednija od ljudske

Nakon što je donesena odluka da se počinitelji brutalnog ubistva psa u Kairu osude na tri godine zatvora, uslijedile su reakcije egipatskih građana.

U komentarima na društvenim mrežama složni su u tome da je ova sudska presuda uslijedila veoma brzo. Svjesni su da se prava životinja trebaju zaštiti, a ubice sankcionirati, međutim, zahtijevaju jednaka prava – u najmanjoj mjeri – i za stanovnike ove države.

Sud je donio presudu i prije nego što se navršila druga sedmica od izvršenja zločina. Takva ažurnost izazvala je veliko iznenađenje u zemlji u kojoj se već desetljećima svi žale na sporo sudstvo, da pravda suviše kasno stiže, kao i kažnjavanje ubica.

Kada je zločin bio korupcija, koja je desetljećima pustošila Egipat i vratila ga stoljećima unazad, te ubijanje stotine mladića koji su se u januaru 2011. godine pobunili zahtijevajući slobodu, dostojanstvo i socijalnu pravdu, pravosuđu je trebalo tri pune godine da donese konačnu odluku protiv predsjednika koji je svrgnut u revoluciji.

Hosni Mubarak je prvobitno osuđen na doživotni zatvor, a zatim je proglašen nevinim. Na teret mu se stavljalo ubijanje demonstranata, izvoz gasa Izraelu, kao i optužbe za korupciju, što je poznato kao “slučaj predsjedničke palate”. Ali, i pored svega navedenog, zanimljivo je da su se ti predmeti, u revolucionarnim uvjetima bez presedana, povlačili po sudu tri godine.

Nasuprot tome, policija je odmah reagirala na ubistvo psa u jednoj od kairskih ulica. Počinitelji su privedeni i u kratkom roku predati tužilaštvu. Određena im je mjera pritvora od četiri dana, a zatim je njihov slučaj predat sudu, koji je, po hitnom postupku, bez zakazivanja ročišta, osudio trojicu počinitelja ovog zlodjela na tri godine zatvora, uz prisilni rad, kao i njihovog četvrtog kolegu, za kojim se još traga.

Medijska pažnja

Egipatski mediji posvetili su mnogo pažnje ovom zločinu, još od pojavljivanja snimka samog zločina na društvenim mrežama. Na snimku se vidi kako mladići hladnim oružjem ubijaju psa, jer je ugrizao jednog od njih, kao i svađu koja je uslijedila s vlasnikom psa.

Mediji su zatim nastavili pomno pratiti dalji razvoj događaja u ovom predmetu, što su neki protumačili kao pozitivnu stvar, s obzirom da i sama vjera podstiče na lijep odnos i blagost prema životinjama. Međutim, drugi su u svemu tome vidjeli želju da se pažnja javnog mnijenja usmjeri na sporedne stvari, dok Egipćani žive u veoma teškim uvjetima, kao i da država prolazi kroz tešku političku, ekonomsku i socijalnu krizu.

Dan nakon donošenja odluke, uslijedile su pohvale medija bliskih vlasti. List s veoma dugom tradicijom,Al-Ahram, istakao je izjave predsjednika Udruženja za zaštitu životinja u kojima je pohvalio presudu i zahvalio se sudu “zbog brzog donošenja odluke”, što obično nije praksa, zbog velikog broja predmeta koji se trebaju riješiti.

Piše: Anas Zaki

Cjelokupan tekst pročitajte na portalu Al Jazeera Balkans:

Egipat: Je li krv psa vrednija od ljudske

 

Akos.ba/AJB

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top