Vijesti iz svijeta

Egipat: 12 smrtnih kazni uoči godišnjice smrti Mursija

Sud je preinačio smrtne kazne na doživotne kazne zatvora za još 31 člana organizacije koji su učestvovali u protestu u Kairu 2013. godine.

U četvrtak 17. juna navršava se druga godišnjica preseljenja šehida predsjednika Egipta dr. Mohammeda Morsija – neka mu se Bog smiluje i primi ga među šehide.

Vrhovni sud u Egiptu objavio konačnu presudu protiv stotina nedužnih preživjelih žrtava Rabaa masakra i to kroz 12 smrtnih kazni i destine godina za nevine ljude koji su bili dio tog mirnog okupljanja protiv vojnog udara 2013. godine kojim je sa vlasti svrgnut prvi i jedini legitimno izabrani predsjednik Egipta dr. Mursija.

Među osuđenim je sin od dr. Mursija, Osama Mursi koji je osuđen na 10 godina zatvora. Na smrtnu kaznu osuđeni su i ministar omladine u vrijeme revolucije i članovi Parlamenta izabrani nakon revolucije, te nekoliko doktora nauka.

Kazna je izrečena 14.6.02021. i može biti izvršena nakon što prođe 15 dana od dana donošenja.

Sudski slučaj koji potiče iz događaja 2013. godine lokalno je poznat kao “slučaj rasturanja demonstracija u Rabi”, a prvobitno je u okviru tog slučaja bilo više od 600 optuženih.

Raba se odnosi na trg na istoku Kaira, gdje su sigurnosne snage napale i ubile stotine ljudi u samo jednom danu za vrijeme velikih sjedećih demonstracija na kojima se pozivalo na povratak Mursija na vlast, piše Al Jazeere.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button