Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Edukacija o cyber pravu: Borba protiv cyber kriminala je ili globalna ili nema smisla

Edukacija o cyber pravu: Borba protiv cyber kriminala je ili globalna ili nema smisla

Na „Edukaciji o cyber pravu“, održanoj na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, rečeno je kako je korisno da antivirusni programi na telefonima i računarima budu redovno ažurirani kako bi se spriječili cyber napadi, javlja Anadolu Agency (AA).

 Organizatori edukacije koja je počela 15. maja su Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), Pravosudna akademija Republike Turske i Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Mehmet Bedii Kaya, sa Univerziteta Yildirim Beyazit u Ankari, prije početka programa rekao je kako će govoriti o aktuelnim temama, odnosno oblasti koja je sjecište prava i tehnologija.

”Kada se pogleda, razvojem tehnologije, sve je više kršenja i pravnih problema. Ja ću više govoriti o teorijskom dijelu, ali istovremeno na panelu će biti i tužilac iz Republike Turske. Pokušat ćemo, s teorijskog aspekta i aspekta primjene, govoriti o cyber kriminalu, njegovim temeljnim problemima“, rekao je Kaya.

Dodao je kako je program prije nekoliko dana prvo počeo edukacijom sudija i tužilaca, a da je današnji program više posvećen studentima.

”Želimo razgovarati o tački u kojoj se sijeku pravo i tehnologija, šta se dešava, kuda ide svijet, do kakvih je problema došlo u Turskoj i tome slično”, izjavio je Kaya.

Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH, izjavio je kako su TIKA i Pravosudna akademija Republike Turske partner u različitim projektima Centra.

”Jedan od najznačajnijih projekata, koji smo upravo započeli, jeste edukacija o cyber kriminalu. Cyber kriminal je generalno prepoznat kao jedna od najvećih opasnosti u savremenom svijetu, koja ne zaobilazi ni Bosnu i Hercegovinu. Turska je jako napredovala u tom pogledu, i tehnološki i edukativno”, rekao je Murtezić.

Dodao je kako je riječ o oblasti za koju su potrebna velika sredstva, kojih nema u Bosni i Hercegovini, ni tehnoloških niti drugih kapaciteta.

 ”Ovaj trodnevni projekat pohađalo je između 10 i 15 sudija i tužilaca iz Bosne i Hercegovine. Jako su zadovoljni onim što su mogli da čuju. Ono što je važno, to će postati dio našeg godišnjeg programa obuke i mi očekujemo da je ovo zaista samo prvi korak i da će ove edukacije biti tradicionalne“, rekao je Murtezić.

Prema njegovim i riječima teoretičara, ”borba protiv cyber kriminala je globalna ili nema nikakvog smisla”.

”U ovoj oblasti treba čuti šta se radi u drugim zemljama. Edukatori koje su dovele kolege iz Turske su vrlo kompetentni i tehnički i pravno i želimo da nastave da rade sa nama”, rekao je Murtezić.

Dodao je kako se kada je riječ o cyber kriminalu na edukacijama razgovara o saradnji, nadležnostima, tipovima cyber kriminala, načinima zaštite, prevencije i otkrivanja počinilaca.

 ”To su neke standardne teme koje uvijek imaju različite oblike i na različite načine ih treba analizirati i pristupiti im“, izjavio je Murtezić.

Na seminaru je prikazan i videozapis o socijalnom eksperimentu o ljudima, ”vidovnjaku” koji im otkriva detalje iz društvenog života, ali i detalje mnogih novčanih transakcija, da bi na kraju bilo ustanovljeno kako je informacije dobijao od tima koji je proučavao društvene mreže.

Na seminaru je govoreno je i o virusu ”WannaCry”, koji se pojavio u posljednje vrijeme, te je ukazano kako je potrebno redovito ažurirati antivirusne programe, te poduzeti određene mjere.

Rečeno je i kako je u posljednje vrijeme sve više ulaganja u društvene mreže i borbu protiv cyber kriminala.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top