Ekonomija

Ećo Company – Od male radionice do prepoznatljivog brenda u svijetu

Ukoliko želite da opremite dom, kancelariju ili neki drugi prostor kvalitetnim i modernim namještajem sigurno nećete pogriješiti ako posegnete za namještajem brenda INSIDE by Ećo. U to su se uvjerili mnogi poznati domaći ugostitelji i kompanije čiji su enterijeri upravo inspirisani i uređeni ovim namještajem.

Ećo Company je trenutno jedna od vodećih firmi koja se bavi proizvodnjom i prodajom dizajniranog namještaja, te kompletnim uređenjem enterijera, ne samo u BiH, već i u regiji, a sve većim izvozom polako postaje sve utjecajnija i u svijetu.

Ova kompanija je dokaz da se voljom, trudom i radom zaista može ostvariti veliki uspjeh. Nekada je ova velika firma koja danas broji oko 80 zaposlenika, imala samo malu radionicu sa četvero-petero radnika.

Upravo zbog toga smo odlučili razgovarati sa generalnim menadžerom ove firme, Suhadom Ećom, kako bi nam objasnio koji je ključ njihovog uspjeha. 

 

„Počeci rada kompanije sežu u 2002. godinu kada je, u jednoj maloj sarajevskoj radionici, opremljenoj skromnim pogonima, nekoliko ljudi započelo izradu nestandardnih elemenata enterijera“, započinje priču Ećo.

Kako kaže, porodični biznis se polako, ali sigurno širio, povećanjem proizvodno-prodajnog asortimana, od dizajniranja do proizvodnje svih vrsta tapaciranog i pločastog namještaja, sve u cilju stvaranja jedinstvenog rješenja za kvalitetno opremanje stambenog prostora.

“U vrijeme kada je ova firma tek stajala na noge, bilo je jako puno proizvođača, a malo stanova se gradilo, upravo zbog toga je bilo teško zauzeti svoje mjesto na tržištu. Ali danas je obrnuta situacija. Masa stanova je koji se grade, a kompanije koje prizvode namještaj se nažalost sve više zatvaraju”, kaže Ećo.

Maksimalnim zadovoljstvom klijenta do uspjeha

„Nama je uvijek bilo najvažnije maksimalno zadovoljstvo klijenta, jer smo znali da najbolju marketinšku priču prave upravo klijenti. Uvijek smo pazili na klijente, od toga kada uđu da ih dočekamo srdačno, da im izađemo u susret, damo savjet, ponudimo što bolji kvalitet i slično.“

Ja sam imao priliku učiti od nekih kolega kako ne treba raditi, jer su se mnogi bahato ponašali prema tržištu i klijentu. A mi imamo korektan odnos, ja bih to nazvao domaćinskim odnosom prema klijentu. Što znači da uvijek saslušamo klijente, te im nastojimo pružiti sve ono što traže. Klijenti od nas samo mogu dobiti kvalitet“, kaže Suhad.

Pored korektnog odnosa sa klijentima važna stavka u uspjehu ove firme jeste i obrazovanje

„Stalno smo ulagali u obrazovanje, što je jako bitno. Obilazili smo fabrike širom svijeta, a i moj brat je stalno išao na edukacije u inostranstvo. Upravo tako smo naučili kako treba raditi, koje mašine izabrati i kako njima upravljati. Posao se na taj način stalno širio, a 2009. godine smo počeli i izvoziti. Do danas ovaj pristup se pokazao ispravnim, i poslujemo jako dobro, sarađujemo sa svim vodećim arhitektima, pružamo servis, garanciju, consalting, također radimo i edukaciju mladih kadrova. Kompanija je postala sinonim za jedinstvo besprijekornog dizajna i beskompromisnog kvaliteta.”

Krajem 2013. godine ova kompanija je krenula u rebrendiranje vizuelnog identiteta, od Inside by Ećo, prema Inside – Furniture & Interior Design.

„Firma danas broji oko 80 uposlenika koji su u mogućnosti realizirati svaku ideju idealnog prostora: od izrade idejnog projekta (3D model), preko izvođenja enterijerskih radova (uz stalni nadzor za to stručne osobe), pa do konačnog opremanja kompletnog enterijera. Svi savremeni trendovi prisutni na vodećim svjetskim sajmovima u Milanu, Kelnu i Parizu redovno se prate i primjenjuju u našem prozvodnom asortimanu“, kaže Suhad Ećo.

Kako ističe, svi njihovi proizvodi su dostupni na tržištima Njemačke, Holandije, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Libije, kao i velikog broja drugih zemalja.

Superbrands

Kao kruna uspješnog poslovanja, u 2013. godini dolazi priznanje Superbrands u industriji namještaja.
„Ovo priznanje je logičan slijed dugogodišnjeg konstantnog rasta i razvoja kompanije i njenog brenda Inside, kao i inovativnosti njenih uposlenika“, kaže Ećo.

Ove godine firma dobija još 30 uposlenika

„Imamo plan proširenja, planiramo ove godine zaposliti još trideset uposlenika. Napravili smo projekat zapošljavanja, trebaju nam investicije, nove mašine. Obratili smo se našim zavodima za zapošljavanje, inostranim firmama, pa ćemo vidjeti šta će se uskoro desiti. Mislim da je podvig i herojstvo, kada neko uspije da zadrži postojeće radnike, da izmiri sve obaveze prema njima i državi i uspije da otvori još novih radnih mjesta, a mi se zaista trudimo to postići.

Prema riječima Suhada Eće, trenutno je problem i kvalificirane radne snage na našem tržištu. Stoga u sklopu Ećo Company djeluje i Centar za specijalističke edukacije.

„Centar za specijalističke edukacije ‘Format’ osnovan je krajem 2012. godine. Za centrom ovakvog tipa ukazala se potreba jer u industriji namještaja u BiH ne postoji neformalno obrazovanje koje pruža dobru edukaciju i potporu kadrovima koji su joj potrebni. Shvativši to, mi smo odlučili da obučavamo mlade ljude i usavršavamo radni kadar na svim nivoima (od dizajnera, arhitekata, menadžera, tapetara, stolara, lakirera itd)“, govori Ećo.

Suhad Ećo poručuje i da se priprema nova kolekcija multifunkcionalnog namještaja koja će sigurno biti hit. On napominje da se radi o namještaju vrhunskog kvaliteta koji prati svjetske trendove.

Za kraj Suhad Ećo ističe da se sve može postići, kada za to ima volje, te mu nije teško uskladiti poslovne obaveze sa privatnim. Osim što je zaista uspješan na poslovnom planu, uspjeh ga prati i u privatnom životu.

 

“Balans između posla, porodice, bavljenja sportom i educiranjem samog sebe, ključ je za moj uspjeh”, kaže manadžer firme, koji živi sa suprugom Elvisom i četvero djece.

A mi smo sigurni da nećete pogriješiti ukoliko se odlučite da vaš dom bude ukrašen po mjeri firme Ećo Company. To govori i njihov moto:

„Potraga za dizajnom je naša inspiracija! Kultura ljepote je naša strast! Zadovoljstvo kupca je naš cilj!“

 

brzevijesti.ba 

Povezani članci

Back to top button