Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Džuma-namaz u Al-Aksi klanjalo više od 100.000 vjernika FOTO

Džuma-namaz u Al-Aksi klanjalo više od 100.000 vjernika FOTO

Ulaz u Jerusalem bio je dozvoljen ženama i muškarcima iznad 45 godina starosti sa Zapadne Obale

 U kompleksu Al-Aksa u Jerusalemu, prvi ovoramazanski džuma-namaz (molitva koju muslimani obavljaju petkom) klanjalo je više od stotinu hiljada vjernika, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon jutarnje obavijesti da će ženama i muškarcima iznad 45 godina starosti na Zapadnoj Obali biti dozvoljeno da uđu u Jerusalem, mnogobrojni Palestinci uputili su se ka Al-Aksi. Putovanje je trajalo satima, a Palestinci su morali proći vojne kontrolne punktove.

Dvorište džamije je bilo prepuno vjernika.

Direktor Vakufske direkcije Azzam el-Hatib za AA je kazao kako je u Al-Aksi džuma-namaz klanjalo više od 100.000 vjernika.

Palestincima koji žive u Gazi i Zapadnoj Obali inače nije dozvoljeno da prelaze u Jerusalem. Zbog toga su mnogi od njih današnju priliku iskoristili za vjerske obrede i fotografisanje.

Visoke temperature zraka nisu spriječile Palestince da obave molitvu.

Nakon namaza na vratima Al-Akse stvorio se stampedo, a zbog velikog broja ljudi na uskim ulicama grada, bilo je i onih kojima je zbog gužve i visokih temperatura pozlilo.

Na ulazima u Al-Aksu, kao i po čitavom starom dijelu grada, bilo je raspoređeno više od hiljadu izraelskih vojnika. Kamere postavljene na policijske helikoptere i balone omogućile su stalni nadzor grada iz ptičije perspektive.

Palestincima iz Gaze kao i muškarcima sa Zapadne Obale mlađim od 45 godina, ulaz u Jerusalem nije bio dozvoljen. Na hiljade Palestinaca vraćene su s kontrolnih vojnih punktova Izraela.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top